ANAT critica proiectul privind transpunerea in legislatia din Romania a Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, ANAT, critica transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice.
Reprezentantii ANAT spun ca Ministerul Turismului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) „dau la avizat un proiect de Ordonanta Simpla catastrofal pentru industria de turism”, proiect care va duce la inchiderea multor agentii de turism, majoritatea IMM-uri, respectiv la scumpirea vacantelor.
Reprezentantii ANAT spun ca au continuat discutiile cu autoritatile in vederea transpunerii respectivei directive timp de doua saptamani, insa nicio recomandare a specialistilor din turism nu a fost luata in calcul de autoritati, actualul text ce urmeaza a fi transpus intr-o ordonanta nefiind modificat deloc pe segmentul de garantare, se arata intr-un comunicat al ANAT.
Mai mult, proiectul de act normativ a fost complicat, forma actuala incalcand Directiva Europeana la capitolul privind raspunerea agentiilor de turism. „Noul act normativ prevede si faptul ca o agentie de turism intermediara din Romania, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piata libera si unica, sa fie co-raspunzatoare. In acelasi timp, daca o agentie intermediaza produsele unor organizatori romani nu va fi co-raspunzatoare. Acest lucru este discretionar si incalca Directiva Europeana. Consumatorul roman este protejat 100% in cazul unor incalcari contractuale ale organizatorilor, indiferent unde isi au acestia sediul in UE, avand posibilitatea sa-i reclame la Centrul European al Consumatorilor din Romania ori instantelor de judecata din tara, in baza unui Regulament European”, declara, presedintele ANAT, Nicolae Demetriade.
Agentiile de turism din Romania intermediaza sute de mii de oferte si hoteluri din alte tari, oferite de organizatori europeni si care, peste tot in Europa, sunt considerate raspunzatoare pentru ofertele lor, dar acest lucru nu se intampla in propunerea de act normativ a Ministerului Turismului si ANPC, spune conducerea ANAT.
Lipsa de actiune a autoritatilor a condus la faptul ca mecanismele de asigurare, asa cum sunt cerute de Directiva Europeana, pur si simplu nu exista in piata romaneasca.
„In plus, nici nu sunt sanse sa fie create in viitorul apropiat, pentru ca numarul asiguratorilor care au mai incheiat astfel de polite in trecut s-a redus an de an. Despre polite de  asigurare cu valori foarte mari, de milioane de euro, asiguratorii nici nu vor sa auda. Forma actuala a ordonantei, arata ca Ministerul Turismului doreste peste noapte o garantare integrala a pachetelor turistice vandute, fara limita superioara, ceea ce este imposibil de implementat de orice mecanism de garantare serios, fie asigurare sau fond de garantare”, afirma conducerea ANAT.
„Transpunerea neconforma a acestei Directive Europene va duce de imediat la declansarea procedurii de infringement, cu care Romania este amenintata inca din 2014”, adauga reprezentantii ANAT. 

Source: Profit