A inceput analiza celei de-a doua etape a lucrarilor de extindere a litoralului romanesc

Gheorghe Boeru, presedintele Romair Consulting a declarat ca obiectivele celei de-a doua etape a proiectului cuprind largirea cu peste 100 m a plajelor in zonele Mamaia, Eforie, Costinesti, Mangalia si 2 Mai, ce acopera o lungime de peste 30 km de litoral, pana la granita cu Bulgaria. Proiectul include reabilitarea si constructia a doua stavilare pe zona de nord, ce vor face legatura intre lac si mare, in zona Gura Portitei.
Compania Romair Consulting a demarat misiunea de evaluare a proiectului „Asistenta Tehnica pentru Pregatirea de Proiecte Axa Prioritara 5, Reducerea Eroziunii Costiere Faza II, 2014 – 2020”, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare.
In cadrul misiunii a fost analizat stadiul proiectului prin comparatie cu prima etapa implementata, prin proiectul „Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre in zona municipiului Constanta (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud) si Eforie Nord”.   
Proiectul ce urmeaza a fi implementat se va concentra pe Eforie Centru si Sud, unde plaja are doar 6-7m latime.
Daca in prima etapa Romania a castigat 42 ha, prin noul proiect se urmareste marirea suprafetei de plaja cu aproximativ 350 ha.   
Daca astazi proiectul este de aproximativ 650 mil. EUR, in viitor el poate fi dezvoltat pana la valoarea de aproximativ 900 mil. EUR, incluzand costuri de intretinere si mentenanta, costuri de monitorizare a lucrarilor, costuri de monitorizare de mediu si alte costuri de monitorizare fizica a solutiilor structurale si nestructurale propuse.  

Source: Daily Business