Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a publicat pe data de 31 martie, ordinul comun al ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, al ministrului Antreprenoriatului si Turismului si al ministrului Culturii privind aprobarea Planului de actiune pentru valorificarea patrimoniului cultural in vederea sporirii competitivitatii sectorului turismului din Romania pentru perioada 2022-2026.
Aprobarea Planului reprezinta si realizarea jalonului 327 aferent Componentei 11 – Turism si Cultura din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Obiectivul general al planului de actiune il reprezinta valorificarea patrimoniului national cultural in vederea cresterii competitivitatii economice si promovarea transformarii socio-economice durabile in zonele rurale si defavorizate.
Prin intermediul a 6 actiuni principale si 8 actiuni secundare, care cuprind entitatile responsabile, termenele limita, bugetele si modalitatea de monitorizare, documentul reprezinta abordarea interdisciplinara necesara pentru ca institutiile publice si mediul privat din Romania sa dezvolte si diversifice ofertele turistice culturale.
Un alt scop este constientizarea la nivel international a faptului ca Romania este o destinatie culturala cu obiective si atractii turistice de valoare europeana si universala.
Suplimentar, raportul UE „Patrimoniul conteaza pentru Europa”, din 2015, arata beneficiile reutilizarii patrimoniului si integrarii acestuia in strategiile de revitalizare urbana, ca motor de dezvoltare prin crearea de locuri de munca, servicii si produse locale.
Planul de actiune pentru valorificarea patrimoniului cultural in vederea sporirii competitivitatii sectorului turismului din Romania pentru perioada 2022-2026 urmareste sa depaseasca doua mari provocari, care s-au accentuat in ultimii 2 ani: turistii care viziteaza in prezent Romania nu cheltuie suficient, respectiv nu vin suficient de multi turisti cu venituri ridicate.
Planul de actiune traseaza liniile directoare in vederea realizarii unor obiective precum:
- activitatea de cartografiere a zonelor geografice pentru identificarea destinatiilor optime privind infiintarea si operationalizarea Organizatiilor de Management al Destinatiei (OMD);
- stabilirea locurilor cu impact la nivel national si international ce pot fi utilizate pentru promovarea turismului in Romania si care vor contribui la promovarea dezvoltarii socio-economice durabile in zonele rurale si defavorizate;
- investitiile ce vor fi finantate in cadrul componentei 11 din PNRR privind restaurarea unor obiective unice (biserici fortificate, manastirile din Moldova, capodopere arhitecturale din lemn, cetatile dacice, satele traditionale, castelele etc.).