Proiectul WeWilder: primul campus co-working rural din Romania

WWF Romania, alaturi de comunitatea locala din Armenis (Caras Severin) si inovatori in arhitectura sustenabila, a inceput lucrarile la primul campus de colaborare urban-rural din Romania, WeWilder.

Investitia totala in proiect va fi de 200.000 EUR, iar centrul isi propune sa fie locul de intalnire pentru freelanceri, echipe din companii, artisti, antreprenori si localnici, totul pentru a forma o retea de economie circulara amplasata in inima naturii.

WeWilder este un prototip al Panda Labs divizia de inovatie a WWF, dezvoltat ca raspuns la nevoia comunitatii rurale de a se dezvolta substantial si sustenabil de pe urma naturii salbatice in jurul careia locuieste.

Cu o finantare castigata de la compania globala Flex, cu sediu si in Timisoara, in valoare de 100.000 USD, WeWilder isi propune sa fie un exemplu in ceea ce priveste arhitectura verde si un model pentru punerea in practica a unei micro-economii verzi, cu ecou in intreaga regiune.

Anul acesta, campusul WeWilder se va compune din trei casute din lemn, numite Chilii si un spatiu central, denumit Zana, care adaposteste o zona de coworking, o bucatarie comunitara si o biblioteca.

Casutele au fost gandite ca spatii autonome prevazute cu o chicineta si spatiu de lucru pentru laptop, astfel incat un om sau doi pot lucra fara sa intre in contact cu alte persoane.

Spatiul urmareste filosofia arhitecturii invizibile, adica integrarea constructiilor in natura atat ca aspect, materiale, cat si ca experienta din interior prin fatadele de sticla cu deschidere catre panorama Muntilor Tarcu si dealurile spectaculoase din jur.

Materialele alese pentru constructie respecta viziunea de dezvoltare durabila in spiritul respectarii naturii, lucru ce nu ar fi fost posibil fara expertiza partenerilor tehnici: Tukuma Works, Tehnica Schweiz, Rothoblaas, Welde, Festool si Saint-Gobain Glass. Constructiile sunt realizate din lemn cu origine trasabila, iar izolatiile sunt din fibra de lemn reutilizata. Campusul WeWilder aflat in constructie este completat de o retea de locuinte in sat sau in mijlocul naturii, care sunt renovate alaturi de sateni, care primesc deja oaspeti si casuta MuMA Hut, o experienta de locuire in livada a unui localnic, nominalizata anul acesta la Beta – bienala de arhitectura de la Timisoara.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists