Prima Casa 2016: plafoane mai mici, dobanzi mai mici, restrictii mai mari

Viitorul programului Prima Casa a devenit o certitudine, dupa ce Ministerul de Finante a anuntat plafonul de garantii si dobanda. O veste buna pentru clientii programului guvernamental, dupa ce initial exista chiar posibilitatea sa se opreasca de tot programului, un gest catalogat drept sinucigas nu doar pentru piata imobiliara, dar pentru economie an general.
De la debutul crizei financiare pana an prezent, Prima Casa a fost plasa de siguranta nu doar pentru piata imobiliara, ci pentru intreaga economie locala. De-a lungul anilor, programul a avut diverse forme, din ce in ce mai permisive pentru clienti. Acum a sosit momentul unei noi modificari, iar oficialii Ministerului Finantelor au anuntat, pentru 2016, un plafon de 1,5 miliarde de lei si o dobanda ROBOR plus 2%, fata de 2,5%, cat era pana acum.
„Prima Casa este un program de succes pentru anii precedenti, dar nu mai este oportun, in aceleasi conditii. Am analizat posibilitatile si am luat in calcul diferite scenarii care includ actualele date economice. Factori precum cresterea accelerata a creditului in afara programului Prima Casa, precum si lichiditatea foarte buna din banci, care nu mai au nevoie de atata sprijin din partea statului, ar fi putut inclina impotriva continuarii programului”, a explicat ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu 
Eliminarea programului Prima Casa putea fi complet inoportuna si chiar periculoasa
Dar un asemenea scenariu, in care Prima Casa ar fi iesit complet din calcul, se putea dovedi a fi complet inoportun si chiar periculos, pentru piata imobiliara si intreaga economie. O asemenea miscare poate zadarnici toti pasii facuti catre stabilitate, pana acum. Prima consecinta a eliminarii programului guvernamental s-ar fi rasfrant asupra preturilor.
„Pe piata imobiliara, totul porneste de jos in sus: daca produsul ieftin are un pret stationar, atunci produsele mai scumpe isi incetinesc prabusirea. Asa a condus Prima Casa la o situatie de echilibru. Dar daca produsele cele mai de jos cad, le trag dupa ele pe toate celelelate. Asa s-a intamplat, asa se intampla intotdeauna. Daca se adauga la problema si bancile care brusc au multe locuinte in portofoliu, pe care vor sa le vanda rapid la licitatii, la un pret modic, atunci se va resimti un impact negativ pe piata”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Cleciu, manager Neocasa.
Stocul si asa mare de locuinte confiscate si revandute de banci ar fi putut creste vertiginos
Acest efect ar fi cu atat mai dur cu cat s-ar cumula cu noile schimbari din piata imobiliara, precum anularea datoriilor pentru cei care predau bancii cheia locuintei la care nu mai pot plati ratele. Dar specialistii in domeniu sunt de parere ca programul Prima Casa va continua sa existe pe viitor, asa cum se intampla in mau multe parti ale lumii:
„Programe precum Prima Casa nu exista doar in Romania, cred ca in aproape toate tarile exista, sub o forma sau alta, un fel de sustinere din partea statului sau comunitaatilor locale, nu este de eliminat complet acest aspect. Dar la noi a ajuns sa fie o chestie de masa, pentru care exista o oferta prea mica. Noi, ca si comunitate, putem pune presiune pe banci sa ofere credite pentru dezvoltari imobiliare. Daca nu ai credit, nu poti sa construiesti. Este un cerc vicios”, incheie Ruxandra Cleciu.

Source: Imopedia/Media

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists