98.000 de romani si-au petrecut sarbatorile in tara

Aproape 98.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in crestere cu 30% fata de anul precedent, si au cheltuit aproximativ 81 mil. RON, cu 20% mai mult comparativ cu anul precedent.
7.880 de turisti romani au ales sa petreaca sarbatorile in strainatate, in crestere cu aproximativ 27% fata de anul 2011. Acestia au cheltuit in strainatate aproximativ 3,1 mil. EUR, in crestere cu 15% fata de anul anterior, potrivit studiilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.
Potrivit acestei analize s-a constatat ca, fata de anul 2011, numarul romanilor care au ales sa petreaca Revelionul in strainatate, cat si al celor care au ales destinatii turistice din Romania a crescut semnificativ.
20.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane, 25.000 au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare, si 25.000 de persoane au ales ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100.
Cea mai mare crestere s-a inregistrat in zonele rurale, care au fost alese de un numar de 27.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 50% fata de anul anterior.
In ceea ce priveste tarifele percepute de hotelieri pe perioada sarbatorilor, se constata o scadere a acestora de 6% pe litoral, 10% in zonele rurale, 6% in statiunile balneo climaterice, 7% in Bucuresti si marile orase ale tarii si chiar 12% in statiunile montane. Delta Dunarii este singura destinatie unde anul acesta s-a inregistrat o crestere a tarifelor de 3%, pe perioada sarbatorilor de iarna.
Cele mai solicitate destinatii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia,Turcia, Franta.
Cresterea circulatiei turistice de sarbatorile de iarna din 2012-2013 s-a datorat perioadei prelungita de concediu din acest an, scaderii tarifelor atat in tara cat si instrainatate, ofertelor variate si chiar avantajoase ale agentiilor de turism, hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor si cluburilor pentru aceasta minivacanta.

Source: Business24