5 locuri din Republica Moldova care merită vizitate

Moldova surprinde prin diversitatea sa fascinantă. De la plaiuri viticole și orașe pline de viață, la sate pitorești și mănăstiri vechi, țara ascunde o multitudine de comori necunoscute, așteptând să fie descoperite.

Aceasta este o listă a destinațiilor turistice și locurilor frumoase din Moldova, locuri care cu siguranță merită vizitate, însă multe din ele sunt necunoscute.

  1. Casa-muzeu Alexandru Donici

Pe moșia pe care o deținea Dimitrie Donici, de la tatăl său Constantin Donici, s-a construit acest frumos conac, în anul 1765, de către părinții fabulistului, Dumitru și Elena Donici. Planul casei, așa cum rezultă din schița elaborată la 14 mai 1973 de către un institut de proiectări, reprezenta situația reală a conacului la data respectivă și a constituit punctul de plecare pentru restaurarea acestuia în vederea înființării unui muzeu memorial.

  1. Conacul Manuc Bei

Conacul lui Manuc Bei este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova; și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe.

  1. Muzeul Național de Artă

Muzeul Național de Artă al Moldovei, o dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din Moldova, a fost fondat în 1939. Amplasat în centrul orașului Chișinău, acest muzeu își găzduiește colecțiile valoroase în trei edificii remarcabile de arhitectură de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani.

  1. Muzeul etnografic Dmitri Kara Ceban

La 16 septembrie anul 1966 în satul Beșalma a fost fondat primul muzeu de naționalitate găgăuz.

În această zi, un bibliotecar local, pe nume D. Karaceoban a primit dreptul de a plasa materialele sale istorice și etnografice, intr-o cladire veche a sovetului sătesc. Deoarece D.Karaceoban, a fost un lucrător științific, slujitorul muzeului, fotograf, director, pictor, lemnar, regizor, artist, dulgher, un cameraman. La început, lucrul era făcut pe bază de voluntariat, și doar după un an colhozul,”Adevărul” a alocat salariu lunar pentru Kara Ceban. De-a lungul timpului, el a obținut recunoaștere parțială și a continuat  colectarea articolelor exponate din satele Bugeacului, treptat mărind  expozițiia muzeului.

  1. Muzeul lui Petru Costin

Zeci de monumente, busturi şi aeronave din perioada sovietică şi-au găsit loc în unicul muzeu în aer liber al socialismului şi comunismului din Republica Moldova. Proprietarul muzeului, colonelul în rezervă Petru Costin, a adunat exponatele timp de zeci de ani, unele dintre obiecte le-a strâns chiar de la groapa de gunoi.

Muzeul aparține renumitului colecționar moldovean, Petru Costin, care a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare colecție de potcoave.

Cei care îl cunosc pe Petru Costin spun despre el că este un colecţionar mai puţin obişnuit. De mai bine de jumătate de secol, colonelul adună din toate colţurile Republicii Moldova – busturi, monumente, elicoptere dar şi alte obiecte care datează din perioada sovietică. În urmă cu un an, colecţionarul a decis să-şi expună obiectele adunate cu trudă într-un muzeu în aer liber pentru a putea fi văzute aceste fragmente de istorie soviatică.