3.500 de noi camere in Bucuresti in 2008: impact adaugat crizei financiare

Hotelierii au resimtit efectele crizei financiare inca din ultimele trei luni ale anului trecut, prin scaderea turismului de afaceri, si isi pun problema reducerii tarifelor de cazare si a imbunatatirii serviciilor. In plus, competitia s-a intensificat, oaspetii din ce in ce mai putini avand de ales intre oferte mult mai numeroase, explica specialistii. Anul trecut, capacitatea de cazare a Bucurestiului a crescut cu 3.479 noi camere de hotel, ceea ce pune presiune pe tarifele practicate de hotelieri in acest an.

hotel_oferta2008_ro_512

"In anul 2009 ma astept la o batalie la nivelul tarifelor. Estimez ca fenomenul general pe piata hoteliera din Bucuresti va fi sub auspiciul luptei pentru acapararea cotei de piata a concurentei", ne-a declarat Sorin Ionescu, managerul companiei de consultanta in domeniul hotelier Fivestar Hospitality.

Acesta a explicat ca, inca din lunile octombrie si noiembrie 2008, majoritatea companiilor au implementat restrictii in privinta bugetului de calatorii al angajatilor, cu implicatii asupra gradului de ocupare si al tarifelor.

Piata s-a confruntat la sfarsitul anului trecut cu mult mai multe anulari de ultim moment. In conditiile in care turismul din Capitala se bazeaza in proportie de 85% pe calatoriile de afaceri, venitul mediu pe camera disponibila (REVPAR) a scazut semnificativ. In aceste conditii, multi hotelieri au contraatacat prin reducerea tarifelor. Astfel, in primele 11 luni ale anului media europeana a venitului mediu pe camera disponibila a fost de 108 EUR, in scadere fata de 111,6 EUR in perioada similara a anului 2007, potrivit unui studiu Tri Hospitality Consulting realizat in capitale europene. Bucurestiul nu a fost inclus in acest studiu, insa firma de consultanta Deloitte plaseaza acest indicator la nivelul de 73 EUR pentru Bucuresti, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Jucatorii din piata anticipeaza insa o reasezare a tarifelor in 2009, in paralel cu o scadere a gradului mediu de ocupare. Specialistii in domeniul turismului avertizeaza ca reducerea tarifelor nu este cea mai buna solutie, cel putin pentru inceput.

"As sfatui hotelierii sa nu se repeada din start la reducerile de tarife. Acordarea unor discounturi semnificative nu va avea efectul asteptat; mai eficienta ar fi o imbunatatire a serviciilor, respectiv includerea unor categorii suplimentare de servicii in oferta", spune Sorin Ionescu.

"In 2009, impactul negativ in venituri ii determina pe hotelieri sa constientizeze necesitatea ajustarii semnificative a cheltuielilor", precizeaza Sorin Ionescu.

Restrangerea activitatii pentru diminuarea cheltuielilor va implica disponibilizari de personal, insa nivelul concedierilor nu ne va atrage cu adevarat atentia. "Nu vom asista la o crestere a numarului de angajati in hotelurile existente, ci mai degraba la o profesionalizare a lor, pentru a imbunatati calitatea serviciilor", spune Sorin Ionescu.

Potrivit lui Sorin Ionescu, situatia incerta care se regaseste in turism si in majoritatea domeniilor in aceasta perioada se va prelungi pe piata hoteliera inclusiv in anul 2010. Depinde insa ce gen de impulsionare va da noul Guvern. "Din pacate, relansarea turismului va depinde in mare masura de proiectele de infrastructura si de relansarea agriculturii", spune Ionescu.

Hoteluri si restaurante – trei miliarde euro in 2008
Sectorul hoteluri si restaurante a realizat in acest an o felie din PIB de circa 3 miliarde EUR, in crestere cu doar 4% fata de anul anterior, potrivit estimarilor Fivestar Hospitality, pe baza datelor Institutului National de Statistica si ale Comisiei Nationale de Prognoza. "Daca pentru anul 2007 cresterea domeniului a fost de 15%, in 2008 ritmul de crestere poate sa nu depaseasca 4%, ca urmare a declinului din ultimul trimestru si a efectelor crizei financiare. Insa datele finale pentru trimestrul 4 din 2008 nu au aparut", spune Ionescu. Sectorul amintit ar reprezenta astfel in 2008 aproximativ 2,2% din PIB.

Source: Fivestar Hospitality