159.000 de turisti straini au venit in Romania pe croaziere pe Dunare

In perioada 3-5 decembrie a avut loc la Bucuresti cea de-a IV-a editie a Conferintei Internationale de Turism a Dunarii organizata de Autoritatea Nationala pentru Turism, ANT, impreuna cu Comisia de Turism a Dunarii – Die Donau care reuneste camere de comert, turoperatori, autoritati portuare, companii de transport pe apa din tari riverane precum Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Romania si Serbia.
In cadrul evenimentului, autoritatile si operatorii prezenti au declarat ca in acest an, circa 159.000 de turisti straini au ajuns in croaziere pe Dunare si au cheltuit aproximativ 16 mil. EUR in Romania.
Gerhard Skoff, presedintele Comisiei Turismului Dunarean, a spus ca 33% din pasagerii de croaziere fluviale din Europa calatoresc pe Dunare. In cifre, numarul acestora depaseste 1 milion de persoane. Dintre acestia, doar 159.000 de turisti au ajuns si pe teritoriul Romaniei, fata de 155.000 anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Skoff a precizat ca un turist aflat in croaziera cheltuieste aproximativ 160 EUR/zi, iar Gheorghe Marginean, proprietarul Karpaten Turism, a declarat ca din aceasta, circa 30-40 EUR/zi se cheltuiesc pe teritoriul Romaniei.
Cei mai multi turisti care ajung pe croaziere vin din Germania, Austria, SUA si Franta.
Reprezentantii autoritatilor din turism au afirmat ca turismul dunarean va beneficia de promovare externa si ca Dunarea va avea un brand propriu.
Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a declarat ca „industria turismului poate profita foarte mult de pe urma Dunarii, Romania avand de-a lungul celor 1.000 de kilometri ai fluviului 13 porturi fluviale si trei fluvial maritime. Din pacate, aceste porturi sunt nevalorificate, pana in prezent. Potentialul turistic incredibil al Dunarii este insuficient fructificat. Dezvoltarea turismului in aceasta zona va duce si la dezvoltarea activitatii IMM-urilor, atat prin actiuni directe, cat si conexe".
Pe dunare opereaza in prezent 160 de nave, iar din 2014 vor fi lansate inca 15 nave noi de croaziera pe Dunare.

Source: Business24