15 mil. EUR au cheltuit turistii romani in statiunile romanesti

Potrivit unui studiu realizat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, 74.700 de persoane si-au petrecut Revelionul in statiunile din Romania, cu 5% mai putini decat in anul precedent. In 2010 numarul de turisti prezenti in statiunile autohtone scazuse cu 25%, comparativ cu 2009.

In statiunile din tara romanii au cheltuit circa 15 mil. EUR.

Pe plan extern, in ciuda scaderii tarifelor pentru ofertele de sarbatori in Grecia, Turcia, Spania si Franta sau a mentinerii tarifelor la nivelul lui 2010 in Austria, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croatia, Elvetia, Brazilia sau Mexic, numarul locurilor contractate de romani pentru petrecerea Revelionului a scazut cu aproximativ 33%, pana la 6.270 de turisti. Comparativ cu 2009, scaderea a fost de circa 50%, potrivit FPTR.

Potrivit datelor, sumele platite de cei care au petrecut noaptea dintre ani in strainatate au scazut cu o treime, la un total de 2,8 mil. EUR, iar cele mai solicitate destinatii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia si Franta.

In topul preferintelor din Romania au fost statiunile de pe Valea Prahovei, unde gradul mediu de ocupare a ajuns la 90%.

Datorita tarifelor mici, s-a inregistrat o crestere a numarului romanilor care au preferat sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare.

In acelasi timp a scazut numarul celor care au petrecut Revelionul pe litoral, Delta Dunarii, in zonele rurale si chiar in statiunile montane.

Potrivit datelor FPTR, aproximativ 18.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane si tot atatia au ales sa petreaca sarbatorile in zonele rurale, 20.000 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii circa 200. Pentru statiunile balneare au optat circa 18.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 30% fata de anul anterior.

In ceea ce priveste turismul extern, Traian Badulescu, consultant in turism si manager general al Travel Advisor Media a afirmat ca segmentul premium a crescut foarte mult anul acesta. Exista date care arata ca pentru toata perioada sarbatorilor de iarna au fost 5.000 de romani care au ales destinatii exotice, precum Republica Dominicana sau Thailanda.

Source: Capital