10 locatii inscrise pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial in Pericol

Jafurile, schimbarile dese ale climei, turismul necontrolat si dezvoltarea reprezinta factori care ar putea conduce spre degradarea totala sau chiar spre disparitia celor mai frumoase situri din lume. Yahoo Travel a prezentat 10 dintre locatiile inscrise pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial in Pericol. 
1.Marele Zid Chinezesc care se afla sub amenintarea lumii moderne. Cea mai mare amenintare o reprezinta „distrugerea lenta si aparent inofensiva, precum si furtul de caramida. Portiunile care au supravietuit pentru mai bine de 2000 de ani au disparut in ultimele decenii“, a declarat Alonzo C. Addison , director de relatii externe si informatii UNESCO. Avand o lungime de 7.242 km, la reconstruirea, modificarea sau extinderea lui s-a lucrat timp de 2.000 de ani.
2.Memphis si Necropola, Egipt – dezvoltarea, cresterea nivelului apelor subterane, poluarea si furtul continua sa ameninte mormintele misterioase, monumentele si piramidele din Memphis.
3.Rezervatia Biosferei Rio Platano, Honduras – in 2011, guvernul Honduras a cerut ca situl Patrimoniului Mondial UNESCO sa fie trecut pe lista Patrimoniului Mondial in Pericol pentru a se mobiliza impotriva pericolelor precum exploatarea forestiera ilegala, braconajul sau introducerea speciilor exotice.
4.Orasul Vechi al Ierusalimului, Israel – inscris ca Patrimoniu Mondial in 1981, Orasul Vechi al Ierusalimului a fost trecut pe lista Patrimoniului Mondial in Pericol in 1982. Numarul mare de vizitatori, precum si lipsa de intretinere pun Orasul Vechi al Ierusalimului in mare pericol.
5.Parcul National Everglades, Statele Unite ale Americii – considerat un paradis pentru speciile rare aflate sub amenintare, parcul national cuprinde o varietate uluitoare de habitate acvatice precum si cel mai mare ecosistem de mangrove din emisfera vestica. Drenarile, construirea digului precum si alte tipuri de constructii au cauzat reducerea fluxului de apa cu pana la 60% si au distrus mai mult de jumatate din parc.
6.Petra, Iordania – ruinele orasului, cele mai multe fiind construite cu gresie rosie, denota arhitectura elaborata, putand fi observate temple, altare de sacrificiu, precum si un amfiteatru in stil roman. Numarul mare al vizitatorilor din ultimele decenii reprezinta de asemenea un factor ce a condus spre degradare.
7.Insulele Galapagos, Ecuador – datorita izolarii, insulele au fost transformate intr-un „muzeu viu“, insa tot acest lucru a condus si spre cresterea vulnerabilitatii mediului la presiunile turismului, cat si la amenintarea constanta a speciilor invazive. Galapagos reprezinta un punct de pelerinaj pentru iubitorii animalelor salbatice. 
8.Angkor, Cambogia – Parcul Arheologic Angkor protejeaza doar o parte din ceea ce a reprezentat odata un grup de capitale antice din jungla Cambogiei. Cel mai cunoscut sit, Angkor Wat, ramane si astazi cea mai mare constructie religioasa din lume. In 2004, Angkor a fost scos de pe lista Patrimoniului Mondial in Pericol dupa ce problemele legate de jafuri si mine terestre au fost rezolvate. Insa, numarul mare de vizitatori si-a pus amprenta asupra cladirilor si a templelor, chiar daca in ultimii ani, autoritatile au limitat numarul de persoane ce doresc sa viziteze una dintre cele mai populare cladiri din lume si, mai mult decat atat, au creat scari de lemn pentru a proteja treptele din piatra moale.
9.Marea Bariera de Corali, Australia – considerat cel mai extins ecosistem recif de corali din lume, cuprinde 400 de tipuri de corali, 1500 de specii de peste si 4000 de tipuri de moluste. Din cauza cresterii temperaturilor oceanului, apa poate deveni mai acida, iar Marea Bariera de Corali poate fi „supusa albirii” ceea ce conduce la moartea coralilor.
10.Machu Picchu, Peru – cum vizita orasului a fost facilitata datorita serviciilor feroviare, locatia nu are protectie impotriva efectelor daunatoare ale popularitatii extreme. Dezvoltarea necontrolata, eroziunea si alunecarile de teren ar putea distruge orasul. Anul trecut, UNESCO a cerut autoritatilor sa „ia masuri de urgenta pentru a contracara cresterea dezorganizarii“ si pentru a crea un tampon in jurul orasului Machu Picchu cu scopul de a-l proteja impotriva invaziei urbane.

Source: Adevarul