1 mld. EUR pentru dezvoltarea statiunii de lux din Muntele Zamora

Pe Muntele Zamora, se pregateste construirea de la zero a unei statiuni de lux ce va purta numele Zamora Golf, Ski and Holiday Resort – Green Village Project. Investitia este estimata la circa 1 mld. EUR si este dezvoltata de proprietarii Domeniului Cantacuzino. Statiunea va deveni operationala in 2016.
Statiunea Zamora se va desfasura pe 310 hectare, din care suprafata construita nu va depasi 48 de hectare, a precizat Mihai Cota, managerul Castelului Cantacuzino si consilierul lui Neuschitzer Kurt, unul dintre asociatii firmei Zamora Estate, firma care a cumparat Domeniul Cantacuzino si care dezvolta statiunea de lux.
Partea impadurita a muntelui Zamora apartine de Domeniul Cantacuzino care se afla in proprietatea firmei SC Zamora Estate SRL, in timp ce partea de gol alpin este proprietatea statului, aflata in administrarea autoritatilor locale din Busteni. Proiectul Zamora se va intinde la sud si pe versantul stang al Vaii Zamora, portiune care nu face parte din Domeniul Cantacuzino.
In spatele Castelului Cantacuzino se va construi un hotel de 5 stele care va avea arhitectura castelului si care se va numi Cantacuzino Castle Hotel & Spa.
Statiunea Zamora va avea trei hoteluri de 5 stele, doua hoteluri clasificate la 4 stele si teren olimpic de golf, a declarat Mihai Cota. Hotelurile vor fi construite in regim de inaltime intre 4 si 6 niveluri supraterane. 
Reprezentantul Zamora Estate a mai declarat ca vor mai fi construite aproximativ 80 de vile, cele mai mult dintre ele urmand sa fie cumparate de jucatorii de golf care vor practica golful pe terenul olimpic din statiune.
Cota a dat asigurari ca proiectul statiunii Zamora e prin excelenta un proiect verde, ca se va salva padurea, ca nu se vor face defrisari masive si mai mult, ca proprietarii vilelor care vor fi construite aici vor avea in gradina padure.
Statiunea va mai avea centru olimpic de pregatire pentru sportivi, traseu de schi fond si centru de echitatie, parc si partii de snowboard, partii de schi, dotari aferente transportului pe cablu, un aquapark acoperit cu lac artificial care va avea o capacitate de 1.200 de persoane si cu un hotel clasificat la 5 stele.
Energia electrica si termica vor fi asigurate printr-o centrala de cogenerare pe biomasa lemnoasa, pentru care Zamora Estate a semnat deja contractul de finantare.
Oficialul Zamora Estate a declarat ca in 2016 vor fi operationale aquapark-ul, partiile de schi, terenul de golf si o parte din hoteluri.
Pana in 2020, se vor finaliza centrul olimpic de pregatire pentru sportivi si satul olimpic cu vilele aferente, pentru ca pana in 2024 sa se definitiveze centrul statiunii Zamora.
Pana in prezent, s-a depus documentatia pentru scoaterea terenului din fondul forestier national, s-a depus PUZ-ul spre aprobare cu investitiile antementionate si s-a intocmit raportul de mediu pentru obtinerea acordului de mediu.
Obiectivele acestui an sunt definitivarea PUZ-ului si obtinerea autorizatiilor necesare pentru demararea lucrarilor, iar in 2014 sa fie demarat proiectul.
Pana in prezent SC Zamora Estate SRL a investit aproximativ 4 mil. EUR in proiectul statiunii Zamora iar banii au fost directionati in proiectare.
Firma Zamora Estate va investi cel mult 20% din valoarea anuntata a investitie de 1 mld. EUR, a declarat Mihai Cota. Pentru restul banilor, compania poarta discutii cu oameni de afaceri din tara, dar si din Qatar, Arabia Saudita si nu numai, a declarat Emanoil Savin, primarul statiunii Busteni.
Frma Zamora Estate a cumparat Domeniul Cantacuzino, cu castelul construit in 1911 de printul Grigore Cantacuzino. 

Source: Economica