Turismul va inregistra scaderi semnificative in 2009

Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) estimeaza pentru 2009 ca turismul va inregistra o scadere semnificativa, desi estimarile facute in urma cu cateva luni erau optimiste. Cu toate ca anul 2008 a inceput intr-o nota pozitiva, spre sfarsitul anului, in special in lunile noiembrie si decembrie, piata turistica a inceput sa resimta scaderi.

Pe langa criza financiara, reprezentantii ANAT au declarat ca aceasta scadere se datoreaza faptului ca multi dintre potentialii clienti au de platit credite si imprumuturi, fapt ce nu le mai permite sa plece in vacanta.

Potrivit ANAT, atat turismul de placere, cat si turismul de afaceri au scazut, gradul de ocupare al curselor aeriene fiind sub cel din 2007, iar perspectiva internationala pentru 2009 este rezervata.

Pentru 2009, ANAT estimeaza vanzari de 15 milioane EUR, iar numarul de turisti scontat se ridica la 150.000 de persoane.

Pentru perioada sarbatorilor de iarna din 2008, agentiile de turism au inregistrat o scadere fata de 2007, principalii tour-operatori inregistrand in aceasta perioada scaderi cuprinse intre 5 si 10%.

Source: Curierul National

EN RO