TAROM discuta planul de restructurare a companiei

Compania aeriana nationala TAROM discuta un plan de restructurare care face parte din programul de ajutor de stat de 190 mil. EUR obtinut anul trecut, care a mentinut compania pe linia de plutire

Astfel, proiectul de restructurare include 4 etape estimate sa se deruleze pe 25 de saptamani, prin care numarul de salariati sa scada cu 700, de la 1.492 in februarie 2021.

In anul 2000 TAROM avea 2.900 de angajati, in 2009 – 2.517 angajati, iar in iunie 2020 – 1.753 de angajati.

Prin restructurarea de personal, TAROM urmareste dimensionarea optima a organizatiei in raport cu volumul de activitate curent si estimat pentru anii urmatori, urmarindu-se reducerea costurilor cu personalul, dar si o distribuire eficienta a activitatilor la nivelul companiei.

Implementarea acestei masuri prevede parcurgerea mai multor etape legale privind evaluarea si departajarea personalului supus restructurarii pe baza unor concursuri cu criterii transparente, echitabile, comunicate tuturor celor implicati, precum si incheierea raporturilor de munca cu angajatii supusi concedierii in urma procesului de departajare.

Durata estimata pentru implementarea masurii este de 6 luni, conducand la o reducere medie anuala a costurilor de personal ale companiei estimata la aproximativ 8 mil. EUR.

TAROM opera la mijlocul anului trecut cu 1 sef la 9 angajati, iar la inceputul anului se ajunsese la 1 sef la 11 angajati. Tinta este sa se ajunga la 1 sef la 16-20 de angajati, cum se intampla intr-o companie competitiva similara.

Pentru a reduce cheltuielile, TAROM a luat anumite masuri, precum:

  • trimiterea in somaj tehnic a 1.000 de angajati prin rotatie,
  • reducerea activitatii de la 5 zile lucratoare la 4 zile, cu scaderea corespunzatoare a salariilor, ceea ce a dus in luna decembrie la o economie de 1,425 mil. RON.
  • reducerea costurilor cu trainingul angajatilor, a mai adus o economie de 100.000 EUR.

Din reducerea numarului de ore de zbor din anul 2020 s-a realizat o economie de 13 mil. EUR, iar amanarea unor deplasari externe a adus un minus de 1,654 mil. EUR.

Înscrie-te gratuit la RHN
TRIMITE
Închide
EN RO