Construcția uneia dintre cele mai așteptate investiții, metroul care va lega Bucureștiul de aeroportul Henri Coandă, va intra într-o nouă etapă. Din aprilie, utilajele vor începe să sape tunelurile primului tronson 1 Mai – Tokyo.
Reprezentaţii asociațiilor care militează pentru dezvoltarea infrastructurii estimeza că metroul spre Otopeni va circula cu pasageri după 2030.
Prima cârtiță care va sapa unul dintre cele două tuneluri ale secțiunii de sud a Magistralei de metrou 6 a fost coborâtă în subteran.
Utilajul va începe lucrările de la amplasamentul viitoarei stații de metrou Tokyo, din zona comercială Băneasa, și le va încheia la celalalt capăt al magistralei, la stația de metrou 1 Mai.
Al doilea tunel va fi săpat de altă așa-numită cârtiță, după ce prima lansată sub pământ va lua un avans considerabil.
Inginerii vor astfel să reducă riscul apariției unor vibrații prea mari în subteran, în situația în care cele două echipamente ar funcționă în paralel.
Ioan Săvoiu, secretar de stat, Ministerul Transporturilior şi Infrastructurii: Vor fi două fronturi de săpare la o lună două după pornirea lucrărilor cu firul I începe forajul și pe firul doi. Sunt programate să înceapă în aprilie, pe primul fir.
Construcția secțiunii de sud, 1 Mai-Tokyo, care va avea șase stații, a început în decembrie 2023, mai târziu decât trebuia. Oficialii ministerului Transporturilor se așteaptă că termenul pentru finalizarea lucrărilor la galerii, tuneluri și structura de rezistenta a stațiilor, stabilit prin contract în 2027, să nu mai fie respectat.
Lucrările sunt în întârziere și pe secțiunea de nord, „Washington-Aeroport Otopeni”. Metrorex a emis ordinul de incepre a lucrărilor doar la una din cele șase stații, „Ion I.C Brătianu”.
În aceste condiții, reprezentații asociațiilor care militează pentru dezvoltarea infrastructurii se așteptă ca metroul spre Otopeni să circule cu pasageri după 2030.
Locuitorii unor cartiere precum 1 Mai, unde sunt restricții de circulație, așteaptă finalizarea lucrărilor cât mai repede.
Magistrala 6 de metrou va avea, în total, 12 stații și o lungime de aproximativ 14 km.