Romania nu a mai participat la Targul de Turism de la Munchen

La inceputul saptamanii trecute ministrul Maria Grapini a anulat participarea Romaniei la Targul de Turism de la Munchen care s-a desfasurat in perioada 20-24 februarie, dupa ce evenimentul a fost inclus anterior pe lista targurilor agreate de ministerul pentru IMM si Turism, se precizeaza intr-o scrisoare a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania.
 
Astfel, cea mai mare parte a firmelor care urmau sa fie prezente la eveniment si sa isi prezinte ofertele in standul Romaniei, fara sa plateasca taxa de participare la targ, au fost nevoite sa renunte. 
La targ sunt prezente aproape toate tarile din Europa, printre care Albania, Cipru, Ungaria, Ucraina, Serbia, Polonia, Turcia, Cehia, Austria, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Italia, Croatia, Franta, Olanda si Spania.
Ca raspuns la scrisoarea ANAT, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini a declarat ca nu a anulat participarea la Targul International de Turism FREE de la Munchen pentru ca aceasta nici macar nu fusese aprobata.
Grapini a declarat ca „procedura prin care, in anii din urma, se organiza stand national si cu doua firme, risipindu-se bani si facand contra-imagine Romaniei nu poate continua. Acest lucru l-am anuntat directiei de specialitate din Autoritatea Nationala de Turism inca din decembrie 2012 si l-am discutat si cu asociatiile si patronatele din turism”.
Reprezentatii Ministerului au precizat ca Targul de la Munchen figura pe o lista de targuri propuse de diferite asociatii, dar pana in data de 4 februarie 2013 s-au inscris doar patru firme.
„Analizand editia din 2012, cand au participat doar cinci firme, am constatat ca nu putem sa organizam stand national cu cinci firme, care au un volum nesemnificativ in ramura, cu atat mai mult cu cat in Germania urmeaza un alt targ, la Berlin, unde Romania va participa. Decizia de a nu se organiza stand national, care nu impiedica nicio firma sa mearga la targ, a fost comunicata vineri, 4 februarie 2013. Faptul ca 2 ani la rand nu au fost mai mult de cinci firme la acest targ arata ca nu este potrivit pentru firmele romanesti", a declarat Maria Grapini. 
In perioada 6 – 10 martie 2013, Romania va participa la Targul International de Turism de la Berlin, unde vor fi prezenti peste 50 de firme romanesti.

Source: Business24

EN RO