Proiectele imobiliare dezvoltate pe plaja Corbu sunt blocate

Santierele ridicate pe plaja salbatica Corbu vor trebui sa-si suspende momentan activitatea, dupa ce Prefectura Constanta a atacat in justitie autorizatiile de construire. Anuntul a fost facut de USR, care precizeaza ca demersul Prefecturii Constanta vine dupa o petitie lansata de formatiunea politica.

Prefectura Constanta a reactionat, printr-un raspuns la o interpelare adresata de parlamentari ai USR, afirmand ca a cerut in justitie anularea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum si suspendarea si oprirea executarii lucrarilor pana la solutionarea pe fond a cauzei.

Pe 17 februarie 2022, mai multi deputati si senatori USR au adresat o petitie Prefectului de Constanta, cerandu-i sa atace in justitie actele care stau la baza emiterii autorizatiilor de constructie pentru pseudo-satul pescaresc de pe Plaja Corbu, unde se construiesc 18 imobile din beton. Dupa cateva zile, pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanta a fost inregistrat dosarul cu numarul 1240/118/2022 cu aceasta cauza.

Argumentele pe care USR le-a adus, in cadrul solicitarii inaintate Prefecturii Constanta, sunt urmatoarele, in viziunea lui Stelian Ion:

  • Este interzisa instrainarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, catre un particular (art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei);
  • Este interzisa amplasarea oricaror constructii pe terenuri acoperite de dune, asa cum este cazul in situatia de fata (art. 60 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2002);
  • A fost intabulat in mod nelegal terenul pe care se ridica betoanele de catre administratia publica locala in august 2005, fiind parte integranta a Plajei Corbu, care este o zona protejata Natura 2000, fiind parte a Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”;
  • In mod abuziv, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), aflata in subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar prin Avizele nr. 41/24.09.2020 si 42/24.09.2020, cu incalcarea prevederilor legale mentionate si ignorarea completa a modului in care aceasta constructie va afecta ecosistemul natural.

”Intr-adevar amplasamentul proiectului este situat intr-o arie protejata de interes national, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), care este si sit RAMSAR, iar doua situri de importanta comunitara, parte a retelei ecologice functionale Natura 2000, se suprapun peste el. Informatia completa trebuia insa sa arate faptul ca in nici una dintre aceste arii naturale protejate nu este interzisa constructia de imobile atat timp cat sunt respectate conditiile din planurile de urbanism si cand studii temeinice, de lunga durata si facute de specialisti atestati de Ministerul Mediului si cu experienta dovedita, arata faptul ca impactul asupra habitatelor si speciilor pentru care siturile au fost desemnate nu este semnificativ. Impactul proiectului nostru este de 0,02% din totalul arealului”, a declarat eprezentantul dezvoltatorului imobiliar, SC Logis Project SRL, care construieste cel mai mare proiect imobiliar din zona, Zargana Ecosanctuar.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists