Proiect pentru o noua statiune balneoclimaterica, la Ocna Mures

Consiliul Judetean Alba a investit 80.000 RON in ultimii 2 ani pentru a intocmi o strategie de dezvoltare in domeniul turismului. Printre obiectivele principale se afla si infiintarea unei statiuni balneoclimaterice la Ocna Mures.

Documentul a fost aprobat la nivelul administratiei judetene in luna decembrie 2009 si cuprinde cadrul general de aplicare a obiectivelor de investitii in domeniul turismului pana in anul 2015.

Dan Popescu, directorul Directiei Tehnice din Consiliul Judetean, a declarat ca obiectivul principal este promovarea judetului ca loc de investitii in activitati de turism si recreere.

Concret, documentul se refera la promovarea proiectelor de investitii in cele doua mari zone geografice, ses si munte.

In zona de ses, cele mai importante obiective care vor fi promovate sunt cetatea feudala de la Calnic si cetatea dacica de la Capalna, ambele incluse in patrimoniul mondial UNESCO. La acestea se adauga reabilitarea si conservarea cetatilor din localitatile urbane, a palatelor parasite din Vintu de Jos, Sancrai, Samiclaus, respectiv a unor lacasuri de cult si a bisericilor fortificate.

In zona montana, se are in vedere dezvoltarea zonelor de interes din Muntii Apuseni si din Muntii Sebesului, cu posibilitati de practicare a turismului pe toata perioada anului.

Bugetul judetean destinat turismului este estimat pentru anul 2010 la aproximativ 13 milioane RON.

In Alba exista in prezent trei statiuni turistice de interes local, respectiv comunele Albac, Garda de Sus si Arieseni.

Un obiectiv imediat pentru autoritati este declararea zonei orasului Ocna Mures drept statiune de interes local. Aici a existat o baza de tratament in domeniul balneoclimateric, care a fost inchisa in urma cu 10 ani.

Primarul din Ocna Mures, Augustin Dragut a declarat ca s-a ajuns la o intelegere cu un investitor privat si, in 2010, va fi demarata o investitie pentru deschiderea unui centru spa, estimata la aproximativ 600.000 EUR.

Source: Adevarul

EN RO