Primii cinci proprietari de hoteluri din Romania au avut incasari mai mici cu 25 milioane EUR, in 2009

Cinci dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, George Copos, Mohammad Murad, Josef Goschy, Ionut Negoita si Octavian Lazar, care detin impreuna peste 8.000 de camere in hotelurile din tara, reprezentand aproximativ 2,5% din capacitatea de cazare din Romania, au inregistrat in 2009 incasari din industria ospitalitatii mai mici cu 25 milioane EUR, fata de 2008.
In 2008 businessul hotelier al celor cinci antreprenori ajungea la 90 milioane EUR.
Desi au operat la grade de ocupare in scadere chiar si sub nivelul de 50% si au redus tarifele la cazare cu pana la 40%, cei cinci proprietari sustin ca au finalizat anul trecut pe profit, fara a preciza insa toti valoarea profitului.
Ionut Negoita, proprietarul hotelurilor Rin Grand Hotel, Confort Traian, Confort Otopeni si Rin Otopeni din capitala, a declarat ca in 2009 a inregistrat o cifra de afaceri cu 20% mai mica, pana la aproximativ 14 milioane EUR, pe toate hotelurile detinute. Cele mai mari incasari, de 9,1 milioane EUR, au fost aduse de Rin Grand Hotel, a precizat Negoita. Confruntat cu prabusirea gradului de ocupare, Ionut Negoita a decis sa transforme 250 de camere din Rin Grand Hotel in spatii de birouri, acest proces fiind in curs de derulare.
Fratii Negoita asteapta semne pozitive din partea economiei pentru a bugeta investitii si in alte proiecte hoteliere in afara capitalei.
Omul de afaceri George Copos, care controleaza sapte unitati hotelire prin intermediul Ana Hotels, a inregistrat in 2009 venituri de 26 milioane EUR, in scadere fata de 41 milioane EUR in 2008.
Josef Goschy, proprietarul Unita Turism, a inregistrat o scadere de 20% a cifrei de afaceri fata de 2008, pana la 10-11 milioane EUR si un profit care s-a redus de la 3 milioane EUR la 1 milion EUR, aceasta fiind prima scadere in ultimii 5 ani.
Mohammad Murad, presedintele grupului de firme Perla Majestic, a declarat ca a avut o marja de profit de 12%, in conditiile in care incasarile hotelului de 4 stele Phoenicia din nordul capitalei au scazut cu 35%, pana la 8,5 milioane EUR.
Familia Lazar, care controleaza pachetul majoritar al complexului hotelier Caro Hotels, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 2,5 milioane EUR, in scadere cu 37,5% fata de 2008, potrivit declaratiilor lui Octavian Lazar.

Source: Ziarul Financiar

EN RO