Numarul redus de chartere catre tara noastra majoreaza deficitul bugetar

Previziunile in privinta balantei de plati pe segmentele transport si turism nu sunt foarte optimiste, avand in vedere ca in perioada ianuarie-iunie, in transporturi a fost inregistrat un deficit de 146 milioane de euro iar in turism un plus de numai 36 milioane de euro. Pentru comparatie, anul trecut s-a incheiat invers, cu un plus de 46 milioane de euro pe in transporturi si un minus de 28 milioane de euro in turism, in conditiile in care au iesit in tara 6,9 milioane de persoane si au intrat 6,6 milioane, pentru prima data dupa 1989 numarul vizitatorilor straini fiind foarte apropiat de cel romanilor care au traversat granita.

Deficitul pe segmentul transport este cauzat de cresterea cu 30% a numarului romanilor care calatoresc in strainatate, in principal ca urmare a cresterii numarului de curse charter si al companiilor aeriene low-cost, ca si a ieftinirii vacantelor in strainatate, pe fondul deprecierii euro.

In ce priveste numarul strainilor care vor vizita Romania in 2005, reprezentantii industriei turistice apreciaza ca acesta va creste cu 30%, acelasi trend urmand sa il aiba si incasarile din turism.

In acelasi timp, avantajul balantei pozitive din segmentul turism ar putea fi imbunatatit daca problema transportului spre Romania ar fi rezolvata prin introducerea de zboruri charter spre litoral, Delta Dunarii sau statiunile balneoclimaterice.
Source: Capital

EN RO