Noul actionar al hotelului Mangalia intentioneaza sa investeasca 5 milioane EUR

Compania Andaliv, detinuta de omul de afaceri Virgil Stancu, este de o luna actionarul majoritar al celui mai important activ al societatii Mangalia SA, hotelul Mangalia. Andaliv detine 90% din actiuni iar diferenta de 10% este detinuta de Liviu Scarlat, directorul general al Mangalia SA.

Hotelul Mangalia are o reputatie deosebita. In 1975 compania Siemens a construit hotelul cu 268 de camere, al 25-lea hotel de pe litoral dupa acest criteriu, dotat cu un restaurant de 500 de locuri si cu un centru balnear ultramodern.

In acest an, chiar in lipsa investitiilor care a cauzat declasificarea hotelului de la trei la doua stele, hotelul Mangalia a primit 9.000 de oaspeti, dintre care 2.500 au fost turisti straini, majoritatea persoane de varsta a treia. Cifra de afaceri a hotelului pentru 2005 este estimata la 1,4 milioane EUR iar profitul la 14.000 EUR.

Actionarul majoritar evalueaza hotelul, pe care il va numi Paradiso, la 10 milioane EUR si apreciaza ca, pentru a deveni competitv, are nevoie de investitii de 2-5 milioane EUR. Prima etapa vizeaza refacerea, din surse proprii, a receptiei, a restaurantului si a primelor patru etaje, urmand ca, dupa 2006 sa fie refacut si restul hotelului si sa fie solicitata revenirea la trei stele. Virgil Stancu nu exclude posibilitatea asocierii in vederea finalizarii ultimei etape a investitiei.

Prin preluarea actiunilor, Virgil Stancu si-a recuperat de la Mangalia SA suma de 27,4 miliarde ROL pe care o achitase in iunie 2002 companiei Moore Stephens RVA, angajata sa recupereze creantele falimentarei Banci Internationale a Religiilor, in contul creantei provenite dintr-un credit de 9 miliarde ROL acordat de banca societatii Mangalia SA.

Compania Mangalia SA mai detine complexul Faleza, format din doua hoteluri, Astra si Zenit clasificate la doua stele, restaurant, terasa, salon de protocol, cofetarie, discoteca si bar de zi, restaurantul Cazino din Mangalia si alte investitii imobiliare. Din complexul Faleza mai facea parte si hotelul de doua stele, Orion, care a fost vandut in anul 2004.

Compania Mangalia SA intentioneaza sa achizitioneze un teren in Predeal unde va construi un hotel de 150 de camere, cu baza de tratament si sala de conferinte, finantarea investitiei urmand a fi asigurata prin credite bancare, potrivit directorului general.
Source: Capital

EN RO