Noi proiecte hoteliere in Cluj

Principalii jucatori din domeniul hotelier din Cluj au declarat ca efectele crizei financiare vor fi resimtite incepand din 2009, cand se estimeaza o stagnare a pietei hoteliere.

Pentru 2008, valoarea pietei hoteliere clujene a fost estimata la 40 milioane EUR, in crestere cu peste 30% fata de anul trecut.

Compania AB Onix Hotel, administratorul hotelului Onix din Cluj-Napoca, clasificat la 4 stele, a anuntat ca in primele zece luni din 2008, hotelul a avut un grad mediu de ocupare de 75%, in crestere fata de perioada similara din 2007, cand gradul de ocupare a fost de 68%.

Compania AB Onix Hotel este si actionarul majoritar al hotelului Alpin din Muntele Baisorii.

La inceputul anului 2008, conducerea companiei a anuntat ca intentioneaza sa demareze constructia unui hotel de 5 stele care urmeaza a fi amplasat in spatele actualului hotel Onix. Investitia minima in acest proiect este estimata la aproximativ 6 milioane EUR.

Directorul general al hotelului Onix, Mircea Jorj, spera ca lucrarile de constructie sa fie demarate in 2009 si estimeaza ca acestea vor dura aproximativ 1 an.

In prezent, compania deruleaza o investitie de aproximativ 500.000 EUR in vederea maririi si modernizarii restaurantului, a receptiei si a fatadei actualului hotel Onix.

Noul hotel de 5 stele, care va avea 80 de camere, sali de conferinta si piscina, va fi realizat sub brandul Onix, insa Jorj a precizat ca nu este exclusa posibilitatea afilierii la un lant international.

Pentru a finanta proiectul hotelului de 5 stele, compania AB Onix Hotel intentioneaza sa vanda 84% din pachetul majoritar detinut la SC Turism Ariesul SA, care cuprinde printre altele Hotelul Alpin in Muntele Baisorii, Cabana Cheile Turzii, baza de tratament Ariesul din Turda, hotelul Stejeris de 3 stele si 51,15% din Salina Turda SA.

Pentru 2008, reprezentantii AB Onix Hotel estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 1,7 milioane EUR, in crestere cu peste 21% fata de 2007.

Compania Transilvania Development, firma care administreaza hotelurile de 4 si, respectiv, 3 stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, a anuntat, la inceputul anului 2008, ca intentioneaza sa investeasca 5,5 milioane EUR pentru transformarea hotelului City Plaza de la 4 stele la 5 stele.

Noul City Plaza va avea 6 etaje, un total de 85 de camere, impartite pe 5 niveluri, un bar japonez, un restaurant traditional romanesc, un american bar, o piscina, spa si un ball-room multifunctional, care poate fi folosit atat pentru coktailuri, evenimente, nunti, cat si pentru conferinte.

Cu toate ca oficialii Transilvania Development estimau finalizarea acestui proiect la sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lunii februarie 2009, lucrarile vor fi prelungite si pe parcursul anului 2009.

Conducerea hotelului Opera Plaza din Cluj clasificat la 5 stele, de altfel si singurul hotel de 5 stele din Cluj, estimeaza pentru 2008 o rata de ocupare de 75-80%, in crestere fata de 2007, cand acest indicator avea valoarea medie de 45%. Totodata, cifra de afaceri estimata pentru 2008 se ridica la 2 milioane EUR, in crestere cu 25% fata de 2007.

Conducerea hotelului Tulip Inn Sunny Hill din Cluj-Napoca, clasificat la 3 stele, estimeaza o cifra de afaceri de 1,7 milioane EUR pentru 2008 si un grad de ocupare mediu de 69%-71%.

Hotelul Tulip Inn Sunny Hill dispune de 50 de camere, sala de conferinte, cu o capacitate de pana la 160 de persoane si un restaurant de 80 de locuri. Reprezentantii hotelului intentioneaza sa demareze un program de extindere a hotelului cu inca 50 de camere, parking subteran si centru spa in vederea clasificarii hotelului la 4 stele.

Source: Ziarul Financiar

EN RO