Mocănița de pe valea Bistriței este propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia

Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor locale din această zonă foarte pitorească a județului Vâlcea. Cale ferată industrială ușoară ce străbate cinci localități din județ, Mihăești, Băbeni, Frâncești, Tomșani și Costești, aceasta nu mai este folosită din 2019, când proprietarii Uzinei de Sodă Govora, grupul polonez Ciech SA, au oprit activitatea iar acum riscă să ajungă la fier vechi, după ce a fost vândută împreună cu uzina unor firme specializate în colectarea și valorificarea deșeurilor, inclusiv cele feroase.

‘Calea ferată are un mare potențial dacă se găsește o soluție pentru utilizarea ei ca mocăniță turistică, fie și numai pe o porțiune, de exemplu Tomșani-Bistrița, cel mai pitoresc tronson din această rută și care are în jur de opt, nouă kilometri. Infrastructura este bine conservată, nu este deloc degradată, pentru că, dacă nu mă înșel, locomotiva a circulat pentru mentenanță până anul trecut. Și gările de pe traseu sunt încă în picioare, deși sunt părăsite. Dar pot fi amenajate și se pot face ușor și trasee de vizitare de la ele, astfel că poate deveni un element de infrastructură care poate dezvolta și ridica întreaga vale a Bistriței’, a precizat președintele Asociației Kogayon, Florin Stoican.

El a adăugat că au avut loc deja discuții cu specialiști în infrastructura feroviară, pentru a găsi soluții în vederea adaptării mocăniței la transportul de pasageri și face apel și la autoritățile județului să sprijine acest demers prin inițierea de discuții cu noii proprietari ai uzinei de sodă.

Durata unei călătorii dus-întors pe această cale ferată, care străbate centrul județului, de la Olt și până la poalele Munților Căpățânii, durează aproximativ cinci ore, însă pe traseu sunt o serie de obiective turistice care pot fi vizitate, începând cu Parcul Național Buila-Vânturarița, Muzeul Trovanților și zecile de biserici și mănăstiri vechi din Costești, lacurile de acumulare de pe Bistrița din Tomșani, mănăstirile Dintr-un Lemn și Surpatele din Frâncești, ținutul meșterilor în lemn rudari din Băbeni și până la Mănăstirea Govora din comuna Mihăești. Pentru a salva această cale ferată, Asociația Kogayon a inițiat și o petiție online, care a strâns deja 600 de semnături.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists