Mai multe hoteluri de pe litoral sunt scoase la vanzare

La sfarsitul lunii noiembrie, compania THR Marea Neagra va scoate la vanzare prin licitatie publica 10 hoteluri din statiunile, Eforie Nord, Eforie Sud si Saturn, din cele 41 de hoteluri detinute pe litoral. Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, care detine 87% din THR Marea Neagra a precizat ca in prezent se evalueaza hotelurile care vor fi scoase la licitatie, sumele obtinute din vanzarea lor urmand a fi folosite pentru renovarea celorlate hoteluri.

Totodata SIF Transilvania va scoate la vanzare si pachetele de actiuni pe care le detine in alte 15 hoteluri din Mamaia, Neptun, Venus si Jupiter, la care compania este actionar minoritar, detinand 30-40 de procente. In cazul a 9 hoteluri de doua stele din Neptun, care insumeaza 2.300 de camere, unde actionarii principali sunt Ioan si Viorel Micula, participatiile SIF Transilvania valoreaza 9-10 milioane EUR.

In afara hotelurilor detinute de SIF Transilvania, alte 10-15 unitati au fost deja scoase la vanzare. Printre acestea se afla hotelul Siret din Mamaia, clasificat la doua stele, care detine 175 de camere si a fost evaluat de un expert al Bancii Raiffeisen la 7,5 milioane EUR si hotelul Palm Beach din Mamaia, clasificat la cinci stele, pretul de vanzare fiind stabilit de proprietarul hotelului, Chardel Maroun, la 6,5 milioane EUR.

In prezent pe litoral exista 116.935 de locuri de cazare, din care 73.665 in hoteluri iar restul in moteluri, pensiuni, camping-uri, tabere pentru copii. Din cele 248, 4 sunt clasificate la cinci stele, 17 sunt clasificate la patru stele, 53 la trei stele si 174 la una-doua stele. Cele mai multe unitati de cazare se afla in Mamaia, 55 de unitati si in Eforie Nord, 52 de unitati.

Anul acesta numarul turistilor de pe litoral a scazut cu 10% fata de anul trecut, ajungand la 680.000 de turisti, din care 100.000 au fost turisti straini. Anul trecut, gradul mediu de ocupare al hotelurilor a fost de 50% in lunile iulie si august iar sejurul mediu de cinci zile.
Source: Capital

EN RO