La Braila va fi construit unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa Centrala si de Est

Autoritatile brailene au initiat un proiect privind constructia unuia dintre cele mai mari aeroporturi din Europa Centrala si de Est, pe raza localitatii Vadeni, intre orasele Braila si Galati, pe un teren de 1.300 ha al Consiliului Judetean Braila, care va fi cedat in concesiune pe o perioada de 49 de ani. Investitia initiala se ridica la 300 milioane EUR si va fi asigurata din fonduri integral private. Aeroportul va fi international si se va numi Dunarea de Jos, a decalarat vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Niculina Moisescu.

Anuntul privind licitatia a fost deja publicat, ofertele fiind asteptate pana pe data de 26 octombrie iar castigatorul va fi desemnat pana la sfarsitul lunii noiembrie. Ofertantii trebuie sa fie consortii care sa asigure finantarea, constructia dar si operarea pe aeroport, sa aiba o cifra medie de afaceri de minimum 200 milioane EUR in ultimii 3 ani, sa faca dovada detinerii unui depozit bancar de cel putin 50 milioane EUR si sa aiba acces la o linie de creditare de minimum 200 milioane EUR. Din punctul de vedere al experientei, participantii trebuie sa prezinte dovezile unei activitati aeroportuare de minimum 5 ani si sa inregistreze un nivel al traficului de calatori de 1 milion de pasageri in ultimii 3 ani si de minim 330.000 in fiecare an. Pretul caietului de sarcini este de 3 milioane RON.

Niculina Moisescu este de parere ca in Romania este foarte greu sa se formeze intr-un timp relativ scurt un consortiu care sa indeplineasca atat conditiile financiare, cat si pe cele privind experienta din domeniul transportului aerian.

Desi autoritatile locale sustin ca pana la sfarsitul saptamanii trecute nimeni nu achizitionase caietul de sarcini, surse din interiorul Consiliului Judetean sustin si-a manifestat interesul concernul Malpensa, care administreaza activitatea pe unul dintre cele mai mari aeroporturi ale continentului, cel din Milano.

Cu mult inainte de publicarea anuntului de participare la licitatie, autoritatile brailene au primit o oferta din partea companiei italiene Fincogero insa discutiile nu avut nici un rezultat.

Autoritatile brailene sustin ca noul aeroport va debloca si alte investitii, in zona de productie din industrie dar si dezvoltarea unor zone turistice, ca Insula Mica a Brailei. De asemenea, va fi stimulata refacerea pietelor de peste, fructe si legume dar si bursei de grau, a declarat Niculina Moisescu.

Source: Adevarul

EN RO