Karpaten Turism candideaza la TopHotel Awards 2022 pentru: Best Program for Incoming Tourism

Karpaten Turism, una dintre cele mai mari agenții turoperatoare din România, câștigătoarea categoriei Incoming Tour Operator in 2018 si 2019 in cadrul celui mai important eveniment de recunoastere anuala a proiectelor relevante din industria turismului si ospitalitatii din Romania – TopHotel Awards – candideaza din nou pana pe 25 mai 2022 pentru Best Program for Incoming Tourism referitor la activitatea exceptionala din anul 2021.

Votul se va desfasura online in perioada 27 aprilie – 11 mai 2022, va fi exprimat nominal, accesand site-ul evenimentului.

Fondată în anul 1996, Karpaten Turism a fost una dintre primele agenții touroperatoare care s-a specializat în organizarea de pachete și servicii turistice complexe, atât pe plan local, cât și peste hotare. Promovarea atracțiilor turistice din România și atragerea de turiști străini, au fost prioritatile principale care au condus de-a lungul timpului la pozitia de lider de piață în organizarea de circuite, croaziere și sejururi. Compania deține în prezent în flota proprie 16 autocare moderne, două nave de croazieră în Delta Dunarii și două hoteluri, Hotel Piemonte**** din Predeal și Casa Bazna*** din jud. Sibiu, investind continuu în cei peste 200 de angajați ai săi și susținând dezvoltarea sustenabilă a turismului la nivel național.

Dupa o absenta a organizatorului in 2020 si o editie de incurajare desfasurata in mai 2021, pe data de 25 mai 2022 va avea loc incununarea primei editii de reveniere in forta a competitiei TopHotel Awards, la care Karpaten Turism are toate motivele sa candideze.

In anul foarte dificil 2021, Karpaten Turism a reusit totusi sa aduca un numar insemnat de turisti straini in Romania, marcand urmatoarele realizari:

  • programe de croaziera fluviale (520 acostari) insemnind 80.643 turisti, adica 27,2% fata de 2019.
  • programe de circuite culturale (104 circuite ) insemnind 2704 turisti, adica 11, 7% fata de 2019.

Societatea a continuat investitia de la Bazna si a afluit in acea zona peste 1200 de turisti.
Turismul de incoming in regim de dezvoltare durabila reprezinta viitorul iar o astfel de activitate s-a desfasurat in 2021 prin:

  • cazarea intr-un  ansamblu de case  traditionale sasesti transformate intre timp intr-un “resort”;
  • plimbarea cu trasuri in zona, special amenajate ( “tender “ , masa, protectie impotriva precipitatiilor, etc);
  • vizitarea de biserici fortificate concesionate si in curs de restaurare de catre societate (ex Boian);
  • concert de orga in biserica fortificata de la Bazna ( orga reabilitata si cu sprijinul financiar al societatii).

Desi realizarile de la Bazna sunt deja notabile, iar mai jos urmeaza si detalii bogat descrise si ilustrate, resortul “Casa Bazna “ va candida la categoria relevanta abia in 2023, cind va fi  definitivata investitia.

Dezvoltarea Durabila a Turismului de Incoming in Zona Tarnavelor

Zona din Podișul Târnavelor de pe lângă Bazna (germ. Baasen) este un areal locuit încă din epoca bronzului si menționat prima data documentar in anii 1200. Sașii sunt cei care au colonizat ulterior zona, şi care au ridicat in jurul anilor 1400 pe o colina în mijlocul satului, o frumoasa biserica fortificată. Anii 1700 aduc recunoaștere zonei, prin apele ei minerale, nămolul sapropelic si izvoarele sărate, având calități vindecătoare, studiate de către medici sosiți de la Viena la început de secol XIX.
Acest lucru a dus la sosirea turiștilor la Bazna pentru tratamente balneare iar in anul 1843 a fost înființata stațiunea cu același nume. Ea a fost preluată de comunitatea evanghelică, care a transformat-o într-o stațiune balneară cunoscută în întreaga Transilvanie.

Mulțumita peisajului său natural, Bazna este o destinație potrivită şi pentru cei care preferă relaxarea în mijlocul naturii, pentru amatorii de drumeții sau de circuite cu bicicleta pe dealurile cu livezi şi prin pădurile de fag ce înconjoară localitatea.
Societatea Karpaten Turism s-a implicat in achizitionarea unui numar de 4 gospodarii sasesti pe care le-a transformat intr-un „resort „ cu 63 de camere destinate turismului de incoming (www.casabazna.ro )

Turistii straini sint entuziasmati de  plimbarea cu căruţele trase de cai puternici, din centrul localităţii Bazna până la biserica fortificata din Boian şi înapoi. Aceasta are o durată de aprox. 2.5 ore, incluzând oprirea de la Boian. In timpul călătoriei, turiștii stau pe bănci de lemn, in jurul unor mese.

Aici, la coborârea din caruţe turiştii Karpaten continuă schimbul de impresii legate de această incursiune in autenticul rural al României, atât de neobișnuit pentru cei mai mulţi dintre vizitatorii străini.

Satul săsesc Boian (germ. Bonnesdorf) este atestat documentar încă din anii 1300 şi,în trecut, purta numele “Bazna de Jos”.

Un aspect interesant, remarcat si de unii turiști este faptul că biserica ce a fost construită aici în secolul XV şi ulterior a fost fortificată, poarta stema Moldovei – capul de bour chiar pe turnul prin care se pătrunde în incintă. Acest lucru se explica prin faptul ca, domnii moldoveni de la Ştefan cel Mare încoace au primit posesiuni in Ardeal, la fel ca in cazul Cetății de Balta (aflata la doar 7 km distanta) sau al Cetății Branului etc.

Dupa vizitarea bisericii fortificate Boian, odată reveniţi în curtea interioară vizitatorii sunt întâmpinaţi cu câte un pahar de vin românesc care le place foarte mult! Poveştile continuă cu şi mai multa vervă…

HIGHLIGHT-ul plimbării cu căruța trasă de cai: oprirea pentru fotografii, într-un cadru idilic, pe drumul ce leagă Bazna de Boian (mai ales vara atunci când turiștii pot admira in voie cireada de bivoli, vacile sau caii). În plus, ei fotografiază casele săsești, instantanee din viaţa de la sat si rămân foarte impresionați de autenticitatea tradițiilor locale întâlnite.

Biserica fortificată  evanghelica de la Bazna a fost construita in stil gotic, la final de secol XIV si a fost restaurata ultima data in 2004. Deviza pe care turiștii o pot citi deasupra intrării este: Ein’ feste Burg ist unser Gott (“O cetate solidă este Dumnezeul nostru”), un îndemn care s-a păstrat și după plecarea sașilor din aceasta zonă.

În turnul clopotniță, care este și turn de poartă, se păstrează trei clopote din secolul al XIV-lea și al XV-lea. Vizitatorii ajunși aici sunt impresionați de grinzile de lemn masiv care s-au conservat atât de bine, cu îmbinări ce denotă temeinicia meșterilor si le conferă un sentiment de siguranța. Iar panorama este remarcabila.  Pe de o parte satul, cu profilul său săsesc inimitabil si, pe de altă parte natura, cu multe pământuri agricole întinse într-o vale larga, verde.

Aici este locul in care turiștii se pot bucura, timp de 45 – 60 minute de un concert de orga deosebit. Ei considera ca acest concert este ceva fantastic, fiind găzduit in incinta unei biserici fortificate. Sunt încântați atât de repertoriul ales cât și de interpretarea organistelor care vin de la Mediaş. Înainte de concert, turiștii primesc explicații detaliate legate de orga barocă din biserica, confecționată de Johannes Hahn si finalizata terminată în 1757; orga împreună cu balustrada din față reprezintă o lucrare de artă armonioasă.

Ghizii Karpaten povestesc despre câteva grupuri la care turiști din Germania, având lacrimi de bucurie în ochi la finalul concertului, s-au adunat în cerc pentru a interpreta câteva cântece bisericești și a continua cumva starea care i-a cuprins pe parcursul audiției pieselor din repertoriul religios.

Turiștii pot vedea in bisericile fortificate un element distinctiv al Transilvaniei, un element aparte, o îngemănare intre dimensiunea sacră, a rugăciunii („GOTT”) cu cea militara, defensivă („BURG”), ceea ce ne spune multe despre viața oamenilor din această comunitate de-a lungul secolelor si despre rolul bisericilor fortificate in protejarea comunităților împotriva diverşilor atacatori (tătari, turci s.a).

Pe de alta parte, sunt uimiți de casele săsești construite pe aceste meleaguri, masive, cu ziduri groase, din care cele mai multe sunt părăsite. Doresc sa știe de ce nu se repopulează aceasta zona, cu atâta potențial. Se bucura însă când afla de planurile de renovare legate de monumentele istorice din zonă iar unii dintre ei promit sa se implice activ in sprijinirea tradițiilor si culturii descoperite aici.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists