Integrarea in Uniunea Europeana a ajutat la cresterea cu peste 50% a traficului operatorilor aerieni low-cost

Integrarea in Uniunea Europeana a dus la cresterea cu peste 50% a traficului operatorilor aerieni low-cost care activeaza pe piata locala, in conditiile in care companiile de linie regulata au inregistrat cresteri de 10-20%.

In primele 2 luni ale acestui an Tarom a inregistrat o crestere de 10% a traficului de pasageri pe cursele externe fata de perioada similara din 2007 si o crestere de 25% pe cursele interne, au delarat reprezentantii companiei.

Tot la inceputul acestui an numarul pasagerilor Blue Air a crescut cu 148% fata de ianuarie 2006.

Compania aeriana low-cost MyAir, care, in prezent, opereaza curse pe ruta Romania-Italia, a inregistrat o crestere de 70% pe destinatiile dinspre si inspre Romania, a declarat Antonio Iervolino, reprezentantul MyAir in Romania. In luna iunie a acestui an compania MyAir va introduce curse catre Barcelona, Paris si Ibiza.

Operatorul low-cost SkyEurope a inregistrat pe cursa Bucuresti-Roma, care a fost lansata in 12 ianuarie anul acesta, un grad de ocupare de peste 90% la primul zbor, care s-a mentinut la aceleasi cote si in lunile februarie si martie. Pe ruta Bucuresti-Bratislava media gradului de ocupare s-a situat in jurul valorii de 80% pentru anul trecut.

Wizz Air, care a intrat anul trecut pe piata locala de low-cost, a inregistrat un grad de ocupare de peste 80% pe cursele in si dinspre Romania.

Compania Carpatair a inregistrat de la inceputul anului pana in prezent o crestere de 22% a numarului de pasageri, fata de aceeasi perioada a anului trecut, avand un trafic de pasageri de 73.618.

Totodata, si traficul de pasageri de pe aeroportul Baneasa, de unde opereaza principalii operatori low-cost, a inregistrat o crestere de aproximativ 15% in primele doua luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat Florin Fulger, directorul Aeroportului Baneasa.

Corina Enciu, director comercial British Airways pe Romania si Moldova, apreciaza ca numarul de pasageri a crescut pe ruta Bucuresti-Marea Britanie, principalul factor fiind eliminarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani. In 2006 British Airways a introdus un nou zbor pe zi catre Londra, dublandu-si astfel numarul de zboruri saptamanale pe ruta Bucuresti-Londra.

In luna februarie compania a inregistrat un gard de ocupare de 86%, cu 11% mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, in primele doua luni ale acestui an s-a inregistrat o crestere cu 10% a numarului de pasageri pe ruta Bucuresti-Zurich, operata de compania aeriana Swiss. Compania Swiss are deja un grad de ocupare de 85-90% pe aceasta ruta.

Compania Air France a inregistrat pe rutele spre si dinspre Romania o crestere considerablia, insa Rodolphe Lenoir, reprezentantul in Romania al companiei nu crede ca integrarea a fost cea care a impulsionat traficul.

Compania Eurolines Romania a inregistrat o crestere de 26% a vanzarilor de bilete de avion pe companiile membre IATA. Directorul comercial al companiei, Aurelia Fulger, a declarat ca in luna ianuarie s-a inregistrat o crestere de 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Din punct de vedere al segmentului de transport rutier international, Eurolines a inregistrat o crestere a vanzarilor biletelor de autocar cu 40% in primele doua luni fata de aceeasi perioada din 2006, a precizat Aurelia Fulger.

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica iesirile romanilor au crescut in ianuarie cu 12,3% fata de prima luna din 2005.

Piata aeriana de linie regulata va avea anul acesta o crestere de 8,4% a numarului de pasageri, pana la 3,8 milioane, potrivit reprezentantilor IATA Romania.

Numarul companiilor aeriene care opereaza pe aceasta piata este in crestere cu aproximativ 6 companii noi pe an. Pana in prezent si-a anuntat intrarea pe piata compania Finnair, care va opera din 10 aprilie pe ruta Helsinki-Bucuresti.
Source: Ziarul Financiar

Înscrie-te gratuit la RHN
TRIMITE
Închide
EN RO