Industria turismului are nevoie de aproximativ 50.000 de lucratori

Imagine de Rodrigo Salomón Cañas de la Pixabay

Deficitul de forta de munca in industria turismului este de aproximativ 50.000 de lucratori, iar cea mai acuta problema este pe litoralul romanesc, unde este necesara prezenta a peste 20.000 de lucratori, preponderent sezonieri, informeaza Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT).

Pe data de 26 martie s-a desfasurat o intrunire  interministeriala prezidata de ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, iar tema principala a aceste intruniri a fost criza fortei de munca cu care se confrunta turismul romanesc.

“Sectorul privat din industria turismului a semnalat in repetate randuri existenta unui deficit de forta de munca in acest domeniu, problema care s-a acutizat in perioada pandemiei, cand, spre exemplu, numeroase structuri cu functiuni de primire turistica au fost nevoite sa isi restranga activitatea, angajatii fiind fortati sa se indrepte catre alte domenii. Drept raspuns, in urma consultarilor avute si la nivel de premier, trebuie sa unim eforturile astfel incat sa venim cu un pachet de masuri pe termen scurt, dar si in perspectiva, care sa diminueze acest impact negativ”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.

In vederea indentificarii de solutii, au fost prezenti la discutii Aurelian Paduraru, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Valentin-Ciprian Muntean, director general al Departamentului Consular in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum si reprezentanti ai industriei de profil.

Printre solutiile pe termen scurt identificate, se numara importul de lucratori din tarile Non-UE, contingentul stabilit pentru acest an fiind de 100.000, si la modalitatile prin care poate fi redus timpul necesar pentru acordarea vizelor, precum si la corelarea vizei de sedere cu viza de munca/angajator.

In continuarea dialogului, ministrul Cadariu a propus organizarea unei noi intalniri la Palatul Victoria in decursul saptamanii viitoare, cu implicarea tuturor factorilor decizionali, pentru realizarea unui plan de actiuni.

Industria de profil a fost reprezentata in cadrul intrunirii de Daniel Mischie, presedinte Alianta pentru Turism (APT), Dragos Raducanu, prim-vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Andreea Medvedovici, director executiv al Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania (FPIOR), precum si de alti membri ai acestor structuri asociative.