Hotelurile de pe litoral sudic al Marii Negre se afla in curs de renovare

Fostii proprietari ai hotelurilor si restaurantelor de pe litoralul romanesc au hotarat sa vanda fie unitatile gestionate in totalitate fie o parte din activele detinute unor investitori, care sa le poata reintroduce in circuitul turistic.

Fostul hotel Mangalia din statiunea cu acelasi nume, se numeste in prezent hotel Paradiso si este clasificat la 3 stele. In 2005 unitatea a fost vanduta, in proportie de 90%, de catre societatea comerciala Mangalia, detinuta de Liviu Scarlat, omului de afaceri timisorean Virgil Stancu. La un an de la preluare hotelul a fost renovat in proportie de 50% iar in sezonul estival din acest an unitatea va fi renovata in intregime. Liviu Scarlat, a declarat ca a fost nevoit sa vanda 90% din active tocmai pentru a reda circuitului turistic hotelul Mangalia. In 2006 au fost investite aproximativ 3 milioane EUR pentru refacerea partii de sud, a restaurantului si receptiei iar in acest an vor fi investite 3,5 milioane EUR pentru a finaliza cealalta jumatate a hotelului, bucataria, sala de conferinte si barul de la ultimul etaj. Toate camerele au fost refacute in intregime, au fost dotate cu ferestre termopan, cu mobilier nou, cu aer conditionat, cablu TV, frigidere etc. Totodata, in locul terenului de mini-golf, au fost amenajate doua piscine semiacoperite, una pentru copii si una pentru adulti. Liviu Scarlat a declarat ca daca in 2004, cand a fost scosa la vanzare unitatea, acesta nu valora mai mult de 4 milioane EUR, in urma investitiilor facute, unitatea valoreaza minim 15-20 milioane EUR.

Hotelurile Astra si Zenit din Mangalia, clasificate la 2 stele isi vor redeschide portile pe data de 15 aprilie. Liviu Scarlat a declarat ca lucrarile de reparatii efectuate la aceste hoteluri urmaresc mentinerea in circuitul turistic a hotelurilor la 2 stele dar si respectarea noilor norme ale Uniunii Europene, in privinta functionabilitatii, zugravelii, curateniei in general. Se estimeaza ca in aceasta vara preturile fata de o unitate de 3 stele, vor fi cu circa 20% mai mici la hoteluril de 2 stele. La unitatile de 2 stele, preturile sunt clasificate pe trei categorii, bilete acordate prin Ministerul Muncii, care sunt de trei ori mai ieftine decat cazarea la liber, locuri rezervate de societatile comerciale – agentii de turism din toata tara si cazarea la liber.

In urma cu doi ani, hotelul Orion din Mangalia, clasificat la 2 stele, a fost vandut si transformat in totalitate, devenind in prezent hotel Corsa, clasificat la 3 stele.

La sfarsitul lunii trecute, THR Marea Neagra a scos la vanzare cu licitatie mai multe unitati hoteliere si de alimentatie publica printre care Casuta Marina cu un pret la licitatie de 58.000 RON, hotelul si restaurantul Magura pentru 9.181.640 RON si hotel Suceava pentru 3.531.400 RON, toate situate in statiunea Eforie, hotelurile Alfa pentru suma de 6.709.660 RON, Beta pentru 6.179.950 RON, Gama pentru 7.945.650 RON si restaurantele Mercur pentru 4.590.820 RON Minerva pentru 4.061.110 RON, Dunarea pentru 2.825.120 RON din statiunea Saturn si Grupul Jupiter pentru suma de 2.507.294 RON.

In urma licitatiilor au fost vandute hotelurile Alfa pentru aproximativ 6,7 milioane RON, Beta pentru 6,1 milioane RON si Gama pentru 7,9 milioane RON. Toti banii vor intra intr-un program investitional, care va cuprinde o serie de modernizari ale hotelurilor din toate statiunile unde THR Marea Neagra detine unitati, scopul principal fiind acela de clasificare cu cel putin o stea in plus la fiecare dintre acestea, a declarat directorul general al THR Marea Neagra, Linica Stan.

Primul hotel in care se vor face investitii este Cleopatra, din statiunea Saturn care va fi reconditionat total, urmand ca, pana la deschiderea sezonului estival, sa primeasca 2 stele in plus. Totodata, Cleopatra, va fi prima unitate din sudul litoralului unde turistii vor putea beneficia de serviciul all inclusive. Alaturi de Cleopatra si unitatile Miorita din Neptun si Narcis din Saturn vor fi unitati de cazare de genul hotel-club, a precizat Linica Stan.

In acesta toamna vor fi demarate lucrarile la unitatile Brad, Bega si Bran, din statiunea Eforie Nord, acestea urmand sa fie clasificate, de la 2 la 3 stele.

In prezent THR Marea Neagra detine 17% din locurile de cazare de pe litoralul romanesc, aflate in statiunile Saturn, Neptun, Venus, Eforie Nord si Eforie Sud.
Source: Evenimentul Zilei

EN RO