Hostelurile din Bucuresti sunt cautate mai mult de turistii straini

Hostelurile din Bucuresti ruleaza afaceri cu marje de profit de 25% chiar si in timp de criza, pe o piata turistica in care cererea pentru hoteluri este in scadere dramatica fata de anul trecut, iar veniturile hotelierilor s-au redus cu peste 30% in prima parte a anului.

In prima parte a anului gradul de ocupare a hostelurilor a depasit 60%, iar principalii oaspeti, aproximativ 90%, au fost turisti straini aflati in vacanta.

Ovidiu Pungan, proprietarul hostelului Alex Villa din Bucuresti, a declarat ca au fost investiti 100.000 EUR in cresterea capacitatii de cazare in hostelul Alex Villa si timp de 5 luni, unitatea a fost inchisa. Pe viitor, proprietarul intentioneaza sa dezvolte capacitatea de cazare la 50 de locuri cu ajutorul surselor financiare proprii. In prezent, are 28 de locuri de cazare in sapte camere si a inceput sa functioneze ca hostel din 2005.

Aproximativ 80% dintre clientii cazati la Alex Villa au fost straini, in special turisti francezi, care au stat de la una pana la cinci nopti.

In vara acestui an cand a fost redeschis, gradul de ocupare a fost de doar 60%. Proprietarul unitatii pune acest grad de ocupare pe lipsa promovarii in timpul lucrarilor. In 2008, unitatea a incasat aproximativ 16.000 EUR, din care 4.900 EUR profit brut, porivit datelor de la Ministerul de Finante.

Veronica Dragoiu, proprietarul hostelului Friends Hostel Bucharest, care detine 22 de locuri, a declarat ca 90% dintre oaspetii unitatii sunt turisti straini. Pretul variaza intre 10 si 14 EUR pe noapte.

Hostelul Miorita de pe strada Lipscani, care opereaza 6 camere clasificate la 3 stele, a atras in principal turisti straini, raportul fiind de 9 la 1 fata de turistii romani, potrivit unui reprezentant al hostelului.

Ildiko Matyas, presedintele asociatiei hostelurilor de pe piata romaneasca, Youth Hostel Romania, YHR, a declarat ca, in primele sase luni ale acestui an, numarul de turisti tineri cazati in hosteluri nu a inregistrat o scadere la fel de drastica ca la unitatile hoteliere din capitala.

Matyas apreciaza ca hostelurile sunt cel mai bine reprezentate in orase precum Sibiu, Sighisoara, Cluj-Napoca si Bucuresti.

Anul trecut erau 54 de locuri in hosteluri in capitala si 1.672 de locuri in tara, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica.

Source: Ziarul Financiar

EN RO