„Gagauz Sofrasi” experiențe culturale și culinare unice

Complexul etno-turistic „Gagauz Sofrası” este situat în „cel mai mare sat din Europa” – Congaz – și reprezintă cultura și istoria poporului găgăuz. Acest complex cultural găgăuz cu case tradiționale din lut include un muzeu, oferă dansuri și muzică națională găgăuză plus o experiență gastronomică diversă în restaurantul său tradițional găgăuz. De asemenea, vizitatorii pot lua parte la degustarea de vinuri găgăuze și îl pot savura împreună cu brânză și Kavurma, un tip de carne prăjită, de obicei de oaie, întâlnită în bucătăria turcească.

„Gagauz Sofrasi”, unul dintre cele mai cunoscute complexe turistice din Moldova, și-a mărit capacitatea de cazare prin inaugurarea unui hotel cu 11 camere. Realizată cu sprijinul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, această extindere le oferă turiștilor mai multe posibilități de a se bucura prelungit de experiențe culturale și culinare unice, inspirate de tradițiile și stilul de viață găgăuz.

Situat în inima UTA Găgăuzia, „Gagauz Sofrasi” atrage vizitatori prin autenticitatea sa, incluzând un muzeu, un restaurant tradițional și o cramă, toate integrate într-un cadru rural pitoresc. Prin noua investiție, complexul își consolidează poziția ca destinație turistică de top, sprijinind dezvoltarea economică a regiunii și promovând patrimoniul cultural găgăuz într-un mod sustenabil.

Odată cu inaugurarea noului mini-hotel, „Gagauz Sofrasi” este pe cale să devină un adevărat catalizator pentru turismul din Găgăuzia. Extinderea afacerii aduce beneficii comunității locale, prin crearea locurilor de muncă, stimulează activitatea economică din regiune și contribuie la creșterea durabilă a industriei turismului din Republica Moldova.

În ultimii zece ani, USAID a susținut continuu și strategic sectorul turismului din Republica Moldova, contribuind la diversificarea și extinderea infrastructurii de ospitalitate turistică în zonele rurale. Peste 65 de pensiuni rurale au fost dezvoltate datorită asistenței tehnice și granturilor puse la dispoziție de USAID. Prin sprijinirea afacerilor locale, USAID contribuie la stimularea industriei turismului și reducerea migrației, în special în zonele rurale.

În pofida provocărilor generate de războiul din Ucraina și datorită eforturilor partenerilor de dezvoltare și a autorităților din Republica Moldova, sectorul turismului din Republica Moldova a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei COVID. În 2023, numărul turiștilor care au venit în Moldova a crescut cu 17%, ajungând la 391.500 de vizitatori.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists