Primaria Sector 1 și cea a municipiului București intenționează să colaboreze pentru restaurarea și folosirea mai multor clădiri de patrimoniu. Majoritatea acestor clădiri se află în stare precară și se deteriorează într-un ritm alarmant.
Una dintre primele cladiri candidate la restaurate este clădirea fostului Hotel Dunărea, situată în apropierea Gării de Nord, pe Calea Griviței. Clădirea a fost grav avariată de cutremurul din 1977, iar autoritățile nu pot interveni până când clădirea nu este expropriată.
Clădirea unde a funcționat Hotelul Dunărea a fost construită între anii 1935 și 1940 dar a fost puternic afectată de cutremurul din 1977 și de atunci s-a degradat treptat până a ajuns la problemele majore din prezent.
Pentru a restaura acest imobil, autoritățile trebuie să exproprieze imobilul și suprafața adiacentă. Este vorba despre 2.758,35 mp construiti, și 493 de mp de teren.
În urma reabilitării, autoritățile doresc să transforme clădirea într-un hub cultural, unde vor fi amenajate spații pentru expoziții, precum și un centru rezidențial, cultural și educațional pentru artiștii locali, o acțiune din cadrul proiectului „Spațiul Cultural Municipal”.
În ședința de joi, 20 ianuarie, Consiliul Local Sector 1 a aprobat un proiect de hotărâre pentru împuternicirea expresă în vederea asocierii dintre Sectorul 1 și Municipiul București pentru finanțarea în comun a cheltuielilor de finalizare a procedurilor de expropriere a clădirii din Calea Griviței nr.138C. De asemenea, acest acord include și cheltuielile pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională.
Fostul hotel Dunărea aparține investitorului israelian Avi Zamir, care a angajat firma Real Sol, condusă de Shimon Galon, fostul șef al GTC, să-l reabiliteze. Acesta, însă, s-a declarat exasperat de întârzierile procedurale provocate de autoritățile române. Potrivit anumitor informatii din piata, valoarea investitiei în reabilitarea hotelului s-ar fi ridicat la trei milioane de euro.