În nordul Republicii Moldova, ascuns între stânci și dealuri, se află unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării – Defileul Duruitoarea Veche, din raionul Râșcani!
Aici se găsește o peșteră locuită de oameni preistorici acum peste 20.000 de ani – cu unelte din piatră, oase și vetre de foc descoperite chiar în stâncă.
Peisajul este spectaculos – defileu calcaros, stânci abrupte și o panoramă liniștitoare asupra râului Duruitoarea.
În zonă se mai poate vizita:
Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Duruitoarea Veche – construită în stil tradițional, simplă și autentică.
Muzeul Satului din Costești – cu exponate etnografice și obiecte din gospodăriile țărănești vechi.
Barajul de la Costești-Stânca – impresionant ca inginerie și cu o zonă de agrement în apropiere.
Rezervația peisagistică Duruitoarea Veche – perfectă pentru drumeții, birdwatching și fotografie.
Istoria renaşte în satul Duruitoarea Veche din raionul Râşcani. Acolo a fost inaugurat un complex muzeistic, care include grota şi defileul din localitate.
În muzeul din satul Duruitoarea Veche, vizitatorii pot vedea exponate găsite în timpul săpăturilor arheologice făcute în grota de lîngă localitate, dar şi multe lucruri vechi aduse de către localnici.
Grota de lângă satul Duruitoarea Veche este o fostă așezare umană din paleolitic. Peştera a căpătat renume internaţional.
Prin crearea complexului, autorităţile locale vor să promoveze turismul şi să valorifice patrimoniul cultural.
Proiectul a fost iniţiat de autorităţi în colaborare cu Asociaţia Obştească „Moștenitorii”. Valoarea acestuia a fost de aproape 20 mii EUR.