De teama atentatelor turistii europeni se reorienteaza spre alte destinatii

Dupa evenimentele din 11 septembrie, turistii au inceput sa se reorienteze spre alte destinatii turistice. Daca inainte se preferau vacante scumpe, in prezent, dupa inmultirea atentatelor teroriste alegerea destinatiei de vacanta se face pe doua principii, stabilitatea politica si securitatea zonei respective.

Noua tara preferata de francezi este Mexic, in timp ce americanii prefera sa vina in statiunile turstice din Faranta. Operatorii francezi au precizat ca rezervarile din perioada de vara au scazut cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Turismul italian a inceput sa inregistreze pierderi inca de anul trecut cand in unele zone s-a inregistrat o scadere a turistilor straini de pana la 30%.

Operatorii spanioli au declarat ca in urma atentatelor din 11 martie turismul nu a fost afectat, dimpotriva, s-a inregistrat o crestere de 3,8% a turistilor straini in primele cinci luni ale acestui an. O mare parte din cei 18,16 milioane de turisti care au vizitat Spania in acest an sunt germani si francezi.

Pe lista celor mai sigure destinatii de vacanta se afla si Marocul. In 2001 s-a aprobat un plan de dezvoltare turistica ce prevedea obtinerea unor venituri de 7 miliarde de dolari pana in 2010. Anul trecut Marocul a fost vizitata de 5,5 milioane de turisti care au ridicat veniturile la 4 miliarde de dolari, ceea ce duce la concluzia ca suma prevazuta in planul de dezvoltare turistica va fi cu siguranta depasita. Majoritatea turistilor provin din Franta, Germania si Spania.
Source: Evenimentul Zilei

EN RO