Companiile aeriene low-cost: venituri de 20 milioane EUR din taxele pe bagaje

Conform calculelor efectuate de Ziarul Financiar, companiile low-cost prezente pe piata locala incaseaza peste 20 milioane EUR din taxele pe bagaje percepute pe zborurile in si dinspre Romania. Calculele au in vedere un bagaj de cala de 20 kg si un bagaj de mana care sa se incadreze in limita de kilograme admisa de operatorii aerieni.

Pentru un bagaj de cala pasagerul plateste in momentul in care isi face rezervarea intre 5 si 10 EUR, in functie de operatorul aerian, iar in cazul unor companii aeriene este taxat inclusiv bagajul de mana.

Incasarile din bagaje pot reprezenta in jur de 10% din veniturile totale ale operatorilor.

Companiile traditionale, precum Tarom, Lufthansa sau British Airways, nu percep taxa pentru bagajul de cala care nu depaseste limita de 20 kg.

Compania aeriana low-cost Blue Air incaseaza peste 8 milioane EUR din taxa de bagaje, ceea ce reprezinta minimum 7% in cifra de afaceri a companiei.

Reprezentantii Blue Air au declarat ca taxa pentru fiecare bagaj de cala este de 7 EUR pentru fiecare segment de calatorie, iar pasagerul are dreptul la maximum doua bagaje de cala, care sa nu depaseasca impreuna 20 kg, fara a plati taxe suplimentare. Daca bagajul depaseste 20 kg, compania percepe cate 6 EUR pentru fiecare kilogram. Blue Air a transportat anul trecut 1,2 milioane de pasageri.

Operatorul aerian low-cost Wizz Air, percepe o taxa de 4 EUR pe bagajul luat la bord de catre pasager care nu trebuie sa depaseasca 10 kg, si o taxa de 9 EUR pentru bagajele de cala de pana la 20 kg. Taxele pentru excesul de bagaje variaza de la 20 la peste 100 EUR in functie de numar de kilograme cu care este depasita limita admisa. Aceste taxe sunt percepute de Wizz Air pentru platile online, in timp ce suma platita la aeroport este dubla. Wizz Air a transportat anul trecut 900.000 de pasageri in si dinspre Romania.

Compania aeriana low-cost MyAir incaseaza o taxa de 9 EUR, pentru platile online, pentru maximum trei bagaje care sa nu depaseasca 18 kg si o taxa de 18 EUR daca este platita la aeroport. MyAir a transportat circa 400.000 de pasageri in si dinspre Romania.

Operatorul Germanwings are o taxa de 5 EUR pentru un bagaj de cala de pana la 23 kg, daca taxa este achitata in momentul rezervarii. Daca inregistrarea se face la aeroport, taxa de bagaj este de 10 EUR.

Piata aeriana a ajuns anul trecut la peste 600 milioane EUR, nivel dublu fata de acum trei ani, pe fondul cresterii anuale cu circa 20% a vanzarilor liniilor traditionale si al exploziei segmentului low-cost, care era aproape inexistent in 2005.

In 2008, vanzarile companiilor traditionale pe piata locala au fost de 416,7 milioane EUR, cu 12% mai mult decat de 2007, potrivit Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

Source: Ziarul Financiar

EN RO