Castelul Peles si Pelisor au fost inapoiate regelui Mihai I

Pe data de 1 martie ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a semnat decizia de retrocedare a castelelor Peles si Pelisor, prin care regele Mihai I intra in posesia celor doua proprietati. De asemenea, Centrul European de Cultura Sinaia, a semnat decizia prin care i se restituie regelui Mihai complexurile Stavilari si Ceramica.

Adrian Iorgulescu a precizat ca dupa cele doua decizii de retrocedare a domeniului Peles se va semna si memorandumul de retrocedare a domeniului Peles intre statul roman si Casa Regala.

Ministrul Culturii a declarat ca se va organiza o evaluare a imobilelor si a terenurilor pe baza unui audit cu specialisti romani si straini. Dupa care statul isi va manifesta dreptul de preemptiune si se va face rascumpararea.

Memorandumul care va fi semnat de Guvernul Romaniei si regele Mihai I prevede ca Pelesul va ramane in perpetuitate, ca muzeu, statului roman. La fel se va intampla si in cazul Palatului Foisor, care va ramane statului roman si va fi o resedinta de protocol. Totodata, Casa Regala se va obliga sa nu mai solicite niciodata retrocedarea bunurilor mobile din domeniul Peles.
Source: Adevarul

EN RO