ANAT şi patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au participat personalităţi marcante precum ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea şi preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, alături de directori de bănci, precum Banca Transilvania şi BCR, autorităţi judeţene, reprezentanţi ai mediului privat. Cu această ocazie s-a discutat despre facilităţile destinate sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Cu această ocazie s-a discutat și de schema de ajutor de stat, IMM Invest Plus aprobată prin OUG 18 martie 2024 în susţinerea capitalului de lucru al IMM-urilor afectate de războiul din Ucraina.

Se acordă credite cu dobândă subvenţionată şi cu garanţii 90% de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). În fapt sumele acordate sunt de până la cinci ori mai mici decât solicitările, iar criteriul “primul venit, primul servit” a generat o adevărată competiţie acerbă pentru fondurile extrem de limitate alocate băncilor.

Una dintre problemele majore subliniate a fost că firmele afectate de războiul din Ucraina sunt defavorizate, întrucât băncile acordă creditele pe baza scoringului financiar al solicitanţilor. Astfel, cei care primesc sprijinul financiar sunt adesea cei care au indicatorii financiari cei mai performanţi, deci cei care nu au nevoie, nu cei afectaţi în mod real de criză. Aceasta contravine scopului declarat al ordonanţei de urgenţă.

Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT, a subliniat că agenţiile de turism, deja afectate de pandemia COVID-19, de criza din Ucraina, de provocările din Israel, de inflaţia şi de accesul dificil la finanţare, nu pot beneficia de schema de ajutor de stat din cauza criteriilor financiare impuse. De asemenea, a amintit că programul HORECA 2, deşi legiferat, nu a fost implementat din cauza unor neînţelegeri guvernamentale, mai ales între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

ANAT, alături de celelalte patronate din turism, solicită suplimentarea fondurilor destinate acestei scheme de ajutor, astfel încât să ajungă la firmele care au cea mai mare nevoie. Este necesar ca Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), federaţiile patronale, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii România (FPIOR), băncile afiliate şi Ministerul Finanţelor, alături de Primul Ministru, să depună toate eforturile pentru a asigura că fondurile ajung la cei afectaţi în mod real.