Turistii romani apreciaza ca cele mai atragatoare destinatii externe sunt Grecia, Turcia si Ungaria

Potrivit unui studiu efectuat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale in intervalul aprilie-mai, pe un esantion de 1.104 persoane de peste 17 ani din 98 de localitati, inclusiv din sectoarele municipiului Bucuresti, se arata ca turistii romani apreciaza ca cele mai atragatoare destinatii externe sunt Grecia, Turcia si Ungaria iar Bulgaria, care atrage tot mai multi turisti din Romania, este apreciata ca fiind cea mai putin atractiva tara din estul Europei.

Pentru turistii romani, Grecia si Turcia sunt cele mai atractive destinatii externe, urmate de Ungaria, Slovenia, Polonia, Croatia si Cehia.

Bulgaria este considerata ca fiind cea mai putin atractiva dintre tarile din estul Europei iar Romania ocupa pozitia a doua in clasamentul tarilor din regiune in ceea ce priveste atractivitatea turistica.

84% dintre respondenti considera ca Romania este o tara sigura pentru turisti, 68% apreciaza ca serviciile oferite de turismul intern sunt de calitate, 79% considera ca tarifele practicate sunt prea ridicate in raport cu serviciile oferite.

Obiectivele turistice pe care ar dori sa le viziteze turistii romani sunt manastirile din Moldova, statiunile balneoclimaterice, Delta Dunarii si castelul Bran iar orasul Bucuresti prezinta cel mai scazut grad de atractivitate turistica, 52% dintre intervievati fiind putin sau deloc interesati sa il viziteze.

45% dintre persoanele intervievate au declarat ca nu vor avea concediu sau nu vor pleca nicaieri in vacanta, 29% au spus ca vor petrece timpul de odihna in tara iar 13% intentioneaza sa plece intr-o statiune din strainatate.

Conform datelor oferite de Institutul National de Statistica, in primul trimestru al acestui an numarul turistilor romani plecati in strainatate, inregistrati la punctele de frontiera, a fost de 1,98 milioane persoane, in crestere cu 18% fata de numarul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul turistilor romani care au vizitat statiunile bulgaresti s-a dublat anul trecut fata de 2005, la aproxmativ 370.000 turisti.

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, Traian Badulescu, a declarat ca Bulgaria nu poate fi considerata o tara atractiva, dar este preferata de turistii romani datorita preturilor scazute si distantei reduse fata de Romania.

Traian Badulescu apreciaza ca si in acest sezonul estival, turistii romani vor prefera statiunile din Bulgaria si Grecia, tari care vor atrage cate 250.000-300.000 vizitatori din Romania.