Turismul, a carui crestere spectaculoasa ar urma sa continue, reprezinta de-acum 8% din emisiile de gaze cu efect de sera si influenteaza tot mai mult modificarile climatice, un lucru care nu era estimat pana acum, potrivit unui studiu publicat recent.
In perioada 2009-2013, amprenta mondiala a sectorului a crescut de la 3,9 la 4,5 de gigatone echivalent CO2 (GtCO2e) – adica 15%, reprezentand de patru ori mai mult decat preconizau evaluari precedente, au calculat cercetatori, al caror studiu a fost publicat in Nature Climate Change.
In ultimii 5 ani, cheltuielile turistice in lume au crescut de la 2.500 mld. USD la 4.700 mld. USD. O asemenea crestere nu poate fi compensata prin eforturi in vederea „inverzirii” acestei activitati, noteaza autorii, care isi scad proiectiile cu privire la o crestere anuala a sectorului de 4% pana cel putin in 2025.
„Turismul, avand in vedere cresterea sa si intensitatea sa in carbon, va reprezenta o parte tot mai mare a emisiilor mondiale de gaze cu efect de sera”, avertizeaza ei, indemnand la o supraveghere continua a situatiei.
Autorii, care au studiat cazul a 160 de tari, constata ca impactul turismului – national sau international – provine in mare parte din tari cu venituri mari, mai ales de la transportul aerian, care reprezinta aproximativ 20% din emisiile turistice. Insa cresterea cea mai remarcabila este legata de regiuni cu venituri medii.
In 2013, Statele Unite afisau cea mai puternica amprenta de carbon turistic, urmate de China, Germania, India, Mexic si Brazilia.
In schimb, locuitorii unor insule si destinatii populare precum Croatia, Grecia sau Thailanda sufereau cel mai puternic impact generat de vizitatori straini. Impactul provine de la transporturi, dar si de la bunuri si servicii consumate – intre altele de la locuinta, alimentatie, shopping.
Evaluari precedente nu includeau anumite sectoare care sustin indirect aceste activitati – despadurirea, de exemplu – si nici intregul ciclu de viata al bunurilor si serviciilor, noteaza autorii.
„Este in interesul industiriei turismului” sa-si reduca emisiile, a declarat la Bonn, Patricia Espinosa, secretarul insarcinat cu modificarile climatice la ONU, in marja unei sesiuni de discutii pe tema incalzirii globale.
Impunerea unei taxe pe carbon sau unui sistem de schimb de cote de emisii serviciilor aeriene ar putea sa se dovedeasca indispensabila „in vederea cresterii presiunii”, noteaza autorii.
Calatoriile internationale si mai ales zborurile de lung curier se afla intre sectoarele cele mai infloritoare. Numarul total al pasagerilor ar urma sa se dubleze pana in 2038, la 7,8 miliarde pe an, potrivit Asociatiei Internationale a Transportului Aerian, IATA.
Aviatia reprezinta aproape 2% din emisiile de CO2 generate de activitatile umane.
Source: Profit