Turismul de afaceri, turismul de evenimente, turismul rural si turismul balnear reprezinta potentialul de crestere al turismului romanesc – partea II

Alaturi de turismul de afaceri, turismul rural este un sector in plina dezvoltare insa nu toate zonele cu potential turistic de dezvoltare a turismului rural au inregistrat o crestere pe acest sector.

Pe primele locuri in ceea ce priveste dezvoltarea turismului rural se situeaza Bucovina si judetul Mures.

Carmen Botez, Tourism Component Manager la CHF International Romania, a declarat ca din totalul capacitatii de cazare turistica in functiune, pensiunile rurale detin detin doar o pondere de 5,6%.

Potrivit datelor statistice, in 2006, fata de 2005, s-a inregistrat o scadere a ratei de ocupare in pensiuni cu aproximativ 7%. Exceptie face insa Bucovina, unde rata de ocupare a pensiunilor rurale a crescut anul trecut cu aproximativ 14% fata de 2005.

Zona Transilvania de Sud – Sibiu si Sighisoara – este vizitata in majoritate de catre turistii germani. In Maramures cei mai multi turisti sunt francezi iar in Bucovina majoritatea sunt italieni.

In ultimii ani, asociatiile de profil romanesti au incercat sa dezvolte produse turistice indite, care sa incurajeze turismul individual, cu trenul sau cu masina si turismul prin intermediul agentiilor de turism.

Printre porgramele create se numara proiectul ?Pe urmele mostenirii sasesti? si ?Drumul mestesugurilor traditionale? din Sibiu, ?Bucovina folclorica?, „Calare prin munti?, ?Cu hutulca la Moldovita?, ?Safari in Calimani?, ?Tabara Junior Ranger? desfasurate in zona Bucovinei.

Turismul Balnear din Romania este inca slab dezvoltat desi, in prezent, Romania detine aproximativ 1.300 de resurse de apa minerala care reprezinta 30% din totalul apelor din Europa.

Reprezentantii organizatiei patronale din turismul balnear, estimeaza ca in acest an numarul turistilor care vor vizita statiunile balneare va creste cu aproximativ 10%, datorita in principal modernizarii statiunilor balneare.

Presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, OPTBR, Nicu Radulescu, a declarat ca datorita investitiilor efectuate in statiunile Baile Felix si Sovata, aceste statiuni atrag 20-25% de turistii straini.

Reprezentantii OPTBR au declarat ca in Romania sunt preferate serviciile clasice de cazare si tratament, insa au inceput sa apara si tratamente de wellness, spa, antistres, de alimentatie, antidiabet etc.

La Baile Felix, SIF Transilvania a investit aproximativ 20 milioane EUR, in Buzias au mai fost investite in modernizare aproximativ 2,5-3 milioane RON iar la Policlinica din Neptun au fost investite aproximativ 11 milioane RON in modernizarea spatiilor de tratament si inlocuirea echipamentelor medicale.

Daniela Gogu, sef serviciu comercial la Sucursala pentru Reprezentare si Protocol, SRP, Neptun, care administreaza Policlinica Doina ? singura specializata pe tratament balnear din statiunea Neptun, a declarat ca Romania detine resurse, specialisti renumiti, baze de tratament insa ne trebuie o strategie bine pusa la punct, o reclama, fonduri pentru dezvoltare si sustinere prin acte normative.

Daca in anii `70 majoritatea turistilor straini veneau pentru potentialul balneoclimateric al Romaniei, anul trecut din cei 1 milion de turisti care au ales turismul balneo doar 10% erau turisti straini.

Atat turistii romani cat si cei straini prefera statiunile balneoclimaterice din zonele montane iar cele mai cautate sunt Baile Felix, Baile Herculane, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Buzias, Tusnad, Olanesti, Govora, Calimanesti sau Caciulata.
Source: BIZ

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists