Trei oferte au fost depuse pentru realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a Cazinoului din Constanta, contract estimat la 60,1 mil. RON, fara TVA, pentru o perioada de 7 ani si jumatate.
Ofertele vin de la asocierile formate din Eldiclau (lider), Telekom Romania Mobile Communications, Research Consorzio Stabile Societa Consortile si Impex Romcatel Cercetare Proiectare, Aedificia Carpati, Tehnoinstal, Remon Proiect si Profesional Construct Proiectare, respectiv Constructii Erbasu, Concas, Euras si Polarh Design.
Cazinoul din Constanta, in suprafata la sol de 1.598 mp, a fost construit in intervalul 1903 – 1911, dupa planurile arhitectului Daniel Renard, roman de origine elvetiana, iar infrastructura cladirii a fost incredintata spre proiectare si executie Directiei Constructiei Portului, al carui director era inginerul Anghel Saligny.
La momentul inaugurarii, presa locala a criticat atat durata mare a lucrarilor, cat si aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul il descria ca o „matahala impopotonata cu tot felul de zorzoane”, care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasa foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii si amestecului babilonic al stilurilor, reprezentand „un monument ridicat in cinstea nepriceperei si prostului gust”.
In timp, cazinoul a devenit insa un simbol al orasului Constanta.
Consolidari structurale au mai fost efectuate in regimul Ceausescu, in 1983 – 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor si a decoratiilor, iar in ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparatii, dar de fiecare data limitat la o zona de constructie, fara sa fie reglate unitar problemele structurale ale cladirii.
Source: Profit