Statiunea Borsec are nevoie de o Hotarare de Guvern pentru a accesa fondurile necesare finalizarii centrului balnear

Aproape 3.700 de semnaturi au fost stranse, in doar zece zile, pentru finalizarea centrului balnear din statiunea harghiteana Borsec, investitie in care s-au cheltuit pana acum 15,5 milioane de lei, insa care a fost sistata in urma cu 3 ani din cauza lipsei de bani.
Petitia online pentru finalizarea centrului balnear din Borsec a fost initiata de catre membrii Forumului Tinerilor din Borsec si de Asociatia Turistica din statiune, in paralel fiind lansata si o campanie de strangere de semnaturi offline.
In documentul lansat online se solicita sprijinul pentru promovarea si adoptarea unei Hotarari de Guvern care sa acorde posibilitatea Consiliului Judetean Harghita sa vina in sprijinul orasului Borsec prin alocarea fondurilor necesare finalizarii complexului balnear din localitate.
In petitie se arata ca lucrarile la centrul balnear din Borsec au inceput in anul 2011 si, potrivit proiectului, ar fi trebuit sa fie finalizate in 2014. Insa lucrarile de constructie au fost abandonate la sfarsitul anului 2012, din lipsa banilor.
Pana in prezent, s-au cheltuit 15,5 mil. RON, majoritatea fondurilor fiind alocate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar restul de catre Consiliul Local Borsec si Consiliul Judetean Harghita.
Pentru finalizarea lucrarilor, ar mai fi nevoie de inca 15 mil. RON, cum fonduri de la bugetul de stat nu sunt, Primaria Borsec a solicitat sprijinul CJ Harghita, la initiativa caruia s-a constituit un grup de lucru, care a identificat posibilitatea de obtinere a banilor, respectiv accesarea unor credite.
Primarul Mik Jozsef a declarat ca primaria Borsec ar putea accesa un credit de 5 mil. RON, iar cu diferenta de 10 mil. RON ar intra CJ, bani obtinuti tot printr-un imprumut, devenind co-proprietarul investitiei.
Primarului Mik apreciaza ca centrul balnear ar revigora turismul in statiunea Borsec, aducand-o la prestigiul de care se bucura inainte de 1989, cand veneau la tratament cate 6.000 de persoane din 10 in 10 zile, cat dura o cura, de-a lungul intregului an.
Centrul balnear este compus dintr-o o baza de tratament si o componenta wellness, capacitatea zilnica fiind de 1.000 persoane vara si 700 persoane iarna.
In partea destinata tratamentelor se vor efectua hidroterapii, electroterapii, aplicari cu namol, masaj, vizitatorii avand la dispozitie, de asemenea, mofete, o camera cu sare, bai cu greutati, bai de apa minerala si alte proceduri, iar ansamblul wellness include piscine interioare si exterioare, sauna finlandeza, infra-sauna si sauna cu aburi.
Pana in prezent au fost construite corpurile principale de cladiri, legate intre ele functional, cuprinzand corpul principal, holul de acces, zona vestiarelor, bazinele interioare de agrement, bazinele cu apa minerala si corpurile destinate tratamentului, investitia fiind finalizata in proportie de 50%.
Edilul din Borsec sustine ca, din cauza sistarii lucrarilor, exista pericolul degradarii constructiei, realizarea investitiei fiind recomandata si intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Turismului si a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in anul 2009, ca urmare a unui studiu realizat la nivel national.
Daca s-ar aproba Hotararea de Guvern si s-ar accesa creditele pentru finantare, centrul balnear cu o suprafata construita de peste 4.500 mp ar putea fi finalizat in decurs de 1 an, astfel incat in toamna lui 2016 sa fie functional.
Localitatea Borsec este cunoscuta inca din anul 1804 si isi datoreaza renumele resurselor de ape minerale cu bogate calitati terapeutice. Borsecul a primit rangul de oras statiune balneoclimaterica in anul 1953 si a fost considerata cea mai importanta din Transilvania, fiind vizitat inainte de 1989 de aproximativ 400.000 de turisti anual. Incepand cu anii ’90, a decazut vertiginos, ajungandu-se pana la excluderea din sistemul turistic si balnear de interes republican.
Borsecul a reintrat in circuitul balnear in 2012, dupa finalizarea si darea in folosinta a baii "O-Saros” si si-a recastigat partial rangul, ca statiune de interes local.

Source: Mediafax

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists