Conducerea SIF Transilvania a renuntat la restructurarea diviziei de turism si a concediat echipa care elaborase un plan de actiune pe 3 ani, angajata de doar cateva luni, riscand un proces cu managerii demisi si plata unor compensatii de sute de mii de euro.
SIF Transilvania este cel mai mare proprietar de unitati de cazare din turismul romanesc, cu un portofoliu de 36 de companii hoteliere, cele mai importante fiind Orizont – Predeal, Aro Palace Brasov, THR Marea Neagra, Bailea Felix si Turism Covasna.
In ciuda investitiilor in turism, profiturile din acest sector sunt insa modeste, companiile unde SIF este majoritar avand o contributie negativa in 2013, cu o pierdere de 5,6 mil. RON.
In aceste conditii, vicepresedintele executiv Radu Toia, numit in in conducerea SIF Transilvania la mijlocul lui 2014, l-a recrutat in toamna anului trecut pe Bruno Negoita, specializat in restructurari si redresari de afaceri, care avea mandat sa selecteze si sa coordoneze echipa ce urma sa restructureze activitatea hotelurilor din portofoliu.
Planul de imbunatatire a performantelor financiare urma sa fie implementat de Sigma Hotel Management SA, noua denumire a firmei Transilvania Travel, din portofoliul SIF, si avea ca obiectiv cresterea valorii de piata a celor opt companii unde SIF Transilvania detinea pachete majoritare: THR Marea Neagra, Aro Palace, Orizont Turism, Turism Covasna, THR Prahova, Tusnad, Tratament Balnear Buzias si Turism Felix.
Potrivit avocatului managerilor, la jumatatea lunii martie, "fara vreo justa cauza", a fost revocat mandatul managerului de proiect, Bruno Negoita, iar in Consiliul de Administratie al Sigma a fost respins planul de business propus de echipa manageriala, fara niciun fel de explicatie. De asemenea, managerilor li s-a comunicat ca toate contractele de munca sunt nule si li s-a pus in vedere sa semneze incetarea contractelor cu acordul partilor.
Prin planul de actiune propus de echipa de restructurare, erau estimate venituri suplimentare cumulate pentru urmatorii 3 ani de 54,5 mil. RON si profituri mai mari cu 34,2 mil. RON fata de proiectiile curente. In cel de-al treilea an, 2017, cele opt companii ar fi avut o cifra de afaceri de circa 200 mil. RON si un profit net de 20 mil. RON, adica un randament de 10%, in conditiile in care randamentul pentru anul trecut s-a situat la 1,3%, iar estimarile actuale indica randamente de sub 1,7% pe tot intervalul.
Source: Mediafax