Prima Casa – schimbata radical din 2018. Clientii vizati vor fi doar cei cu probleme financiare

La fiecare schimbare de an, programul Prima Casa a suferit si o schimbare de structura. De la an la an, bancile au fost impinse catre independenta fata de programul guvernamental, incetul cu incetul, prin procedura de alocare a fondurilor. Anul viitor nu face exceptie, iar schimbarile au fost deja anuntate. Principalele modificari sunt alocarea fondurilor pe baza unui rating de banca, iar apoi bancile vor putea credita doar clientii care nu pot obtine niciun fel de alt credit. 
Problema: bancile au devenit dependente de programul Prima Casa. Clientii, la fel. Solutia: modificarea programului in asa fel incat atat bancile, cat si clientii sa fie incurajati sa apeleze si la alte produse de creditare. Astfel, de anul viitor se vor oferi calificative bancilor, iar in functie de acestea se va stabili suma care le va fi acordata pentru programul Prima Casa. Bancile care se dovedesc dependente de program, ar putea chiar sa nu mai primeasca deloc fonduri. Iar schimbarile se vor face inca din prima zi a anului viitor, potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial.
„Exista o preocupare majora de optimizare a proceselor de garantare la nivelul FNGCIMM. Pentru Programul Prima Casa, in paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare se desfasoara procese de recalibrare si reparametrizare ce pot conduce la o targetare cat mai eficienta din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reala nevoie de locuinta. Programul evolueaza permanent, raspundem prompt dinamicii pietei, astfel incat sa aiba o adresabilitate sociala cat mai eficienta si sa genereze beneficii maxime”, a declarat directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.
Iar categoria de clienti considerata a fi perfecta pentru programul Prima Casa, in acest moment, este cea a persoanelor care fara acest program nu ar avea acces la o locuinta. astfel, si clientii vor fi evaluati cu atentie, si bancile vor fi fortate sa vina pe piata cu produse de creditare cu conditii avantajoase, care sa fie buni substituti pentru programul guvernamental.
„Cresterea independentei bancilor este o dorinta guvernamentala inca de la inceputul Prima Casa. Este necesara o reducere graduala, pentru a nu imprima socuri pe piata banca, imobiliara si la nivelul intregii economii, asa ca orice fel de incurajare a creditarii accesibile este bine venita. Clientii sunt dornici sa acceseze si alte credite, cu conditia principala sa aiba un avans decent, pentru ca de fapt acesta este principalul carlig al programului Prima Casa”, explica Mihaela Marin, broker de credite. 
Se doreste ajungerea la o proportie echilibrata intre creditele contractate in cadrul Programului Prima casa si cele contractate in conditiile standard oferite de banci. Doar asa se poate ajunge la sustinerea unor obiective sociale bine definite si stabile pe termen mediu si lung. Cu alte cuvinte, se doreste pastrarea programului Prima Casa doar cu caracter social. Acest lucru este stabilit prin Strategia Programului Prima casa 2017-2020.

Source: Imopedia/Media