In cativa ani, transportul aerian autohton se va concentra pe doua directii, respectiv mutarea companiilor aeriene low-cost de pe Aeroportul International Aurel Vlaicu – Baneasa pe Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni si concentrarea zborurilor internationale pe 4 aeroporturi nationale, acolo unde traficul este mai mare de 500.000 de pasageri pe an.
Transferul tururor zborurilor de pe Baneasa va fi posibila in anul 2012, o data cu finalizarea fazei a treia de dezvoltare a Aeroportului Otopeni.
Migrarea companiilor low-cost pe aeroportul Otopeni se va face in contextul in care pe acest aeroport taxele vor fi mai mici, au precizat reprezentantii pietei transportului aerian.
Catalin Radu, director general al Directiei Aviatie Civila din cadrul Ministerului Transporturilor, a declarat ca, in mod normal, taxele sunt mai mici acolo unde miscarile de aeronave depasesc 50.000, ca in cazul Aeroportului Otopeni.
Radu a mai precizat ca, pe viitor, multe taxe de pe Aeroportul Baneasa se vor majora pentru a acoperi investitiile, deoarece statul nu va mai investi in acest aeroport, iar aeroportul va trebui sa isi acopere investitiile. Acesta a adaugat ca, in Europa, aeroporturile care sunt aproape de oras au taxe de doua sau chiar de patru ori mai mari decat cele practicate acum pe Baneasa.
Totodata, Radu a adaugat ca, potrivit strategiei privind dezvoltarea unor aeroporturi, Baneasa se va transforma intr-un aeroport pentru aviatia generala, pentru Serviciul Roman de Informatii, Politie, SMURD, delegatii oficiale.
A doua directie luata in calcul de reprezentantii din acest sector este concentrarea zborurilor internationale pe aeroporturile mari, care au avut peste 500.000 de pasageri, precum Otopeni, Baneasa, Timisoara si Cluj.
Source: Business Standard