Magistrala 6, grabita de UEFA: in doi ani trebuie sa avem metrou pana la aeroport

Magistrala 6 de metrou ar putea fi primul proiect de infrastructura care nu va fi tergiversat. Cel putin nu de acum inainte, pentru ca UEFA ne obliga sa finalizam acest proiect pana in anul 2020, daca vrem sa ramana valabil planul conform caruia tara noastra va gazdui patru meciuri din Campionatul European din 2020. Prin urmare, licitatia pentru constructie se preconizeaza a se desfasura luna viitoare, in timp ce contractele de executie ar trebui semnate in ultimul trimestru al acestui an. Momentan, documentele sunt atent analizate de partenerii japonezi, care sunt interesati de finantarea lucrarilor.

Magistrala 6 de metrou va lega Bucurestiul din zona 1 Mai pana in Otopeni, avand 12 statii si o lungime de 14,2 km. Proiectul este unul urgent, data fiind inaelegerea facuta de UEFA. Prin urmare, oficialii romani s-au intalnit azi cu delegatia oficiala economica din Japonia si au discutat acest aspect. Banca Japoniei pentru Cooperare internationala a anuntat deja finantarea lucrarilor de constructie cu aproximativ 330 milioane euro.

„Speram sa putem avansa cat mai mult in cursul anului 2018. Asteptam cu mare interes punctul de vedere al Japan International Cooperation Agency asupra documentatiei privind licitatia, pentru a putea demara efectiv licitatia in luna februarie si a fi in masura sa semnam contractele de executie in luna octombrie”, a declarat vicepremierul Paul Stanescu.   

In aceste conditii, timpul pare sa curga in defavoarea planului Romaniei de a fi gazda a patru meciuri din Campionatul European din 2020. Potrivit UEFA, Romania nu poate gazdui aceste meciuri daca nu are linie de metrou pana la aeroport. Astfel ar ramane putin peste un an pentru finalizarea proiectului, ceea ce suna a utopie. Reprezentantii ministerului transporturilor sunt insa optimisti si spun ca proiectul va fi gata la timp. Totusi, specialistii spun ca, in termeni realisti, Magistrala 6 nu se poate finaliza mai devreme de anul 2022, si asta in cazul in care merge totul bine. In orice caz, chiar daca nu reusesc sa termine proiectul la timp, putina graba nu are cum sa strice unui proiect care este in discutii inca din 2007. La momentul repsectiv, Magistrala 6 avea 21 de statii si ar fi trebuit finalizata in anul 2014. Intre timp, conditiile se schimba permanent. In ultimele zile ale anului trecut, oficialii romani au anuntat ca Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare va finanta cu 300 de milioane euro realizarea proiectului. O alta problema este cea a exproprierilor Baneasa Investments, care se afla sub sechestrul DNA. Proiectul este inclus in Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti – Ilfov si are un cost estimat la 1,3 miliarde de euro.
Source: Imopedia/Media

EN RO