Peste 70% din hotelurile de pe litoral risca sa ramana inchise la vara, pentru ca proprietarii nu pot plati retroactiv impozitul pe cladiri, al carui mod de calcul a fost interpretat tendentios de primarii in ultimele luni.
Reprezentantii patronatelor au precizat ca in urma cu 5 ani a fost emisa o hotarare de guvern care reglementa ca sezonul estival incepe la 1 mai si se termina pe 30 septembrie, desfasurandu-se asadar pe o durata de cinci luni. Hotelierii care aveau unitatile de cazare deschise in toata aceasta perioada, beneficiau de reducerea la jumatate a impozitului pe cladiri.
Nicolae Bucovala, presedintele patronatului Mamaia, care reuneste hotelurile din statiune a declarat ca ulterior s-a facut o modificare in Codul Fiscal, fara ca hotelierii sa stie sau sa fie anuntat, si se precizeaza ca pot beneficia de aceste reduceri de impozit doar cei care functioneaza minim 185 de zile, adica mai mult de sase luni pe an.
Acesta a precizat ca in ultimele luni, primariile de pe litoral au cerut hotelierilor sa demonstreze ca au primit turisti minim sase luni, in caz contrar urmand sa plateasca retroactiv impozitele de care au fost scutite.
Astfel ca, primariile au inceput sa recalculeze din urma cu 3-5 ani impozitele si sa someaza unitatile hoteliere sa plateasca restantele in termen de o luna. Spre exemplu un hotel cu 150 de camere din Mamaia trebuie sa plateasca o diferenta de 40.000 EUR.
Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, spune ca este imposibil ca in fiecare zi din extrasezon sa fie turisti in hoteluri.
Acesta apreciaza ca din cauza neconcordantei legislative, hotelurile de pe litoral risca sa fie blocate in vara.
Potrivit datelor oficiale, in statiunile de pe litoral sunt aproximativ 360 de hoteluri.
Source: Daily Business