Ghidul taxelor si impozitelor pe locuinte in 2016, in Bucuresti

Odata cu Noul Cod Fiscal, au intrat in vigoare schimbari importante legate de taxele si impozitele pe proprietate. Prevederile se vor aplica din prima zi a anului viitor, dar consiliile locale ar fi trebuit sa aiba pregatite deja nivelurile de impozitare. Potrivit legii, acest lucru ar fi trebuit sa se intample inca din prima parte a lunii noiembrie. Faptic insa, directiile de taxe si impozite din Bucuresti nu pot oferi aceste informatii nici macar la mijlocul lunii decembrie. IMOPEDIA.ro a intocmit un ghid al taxelor si impozitelor, in anul 2016, adresat celor care vor sa stie exact ce au de platit, pana cand si in ce cuantum.
Derogari si scutiri de la plata
Din data de 10 septembrie, odata cu publicarea Noului Cod Fiscal in Monitorul Oficial, consiliile locale au avut un termen de 60 de zile pentru a stabili, prin intermediul unei hotarari, nivelurile impozitelor si taxelor locale din 2016. Cei mai interesati de acest lucru sunt in special cei care au sedii sociale in locuinte, dat fiind faptul ca pentru aceasta categorie de proprietari sunt prevazute majorari de pana la 250% (Detalii aici). Pana acum insa, directiile de taxe si impozite nu pot sa ii lamureasca pe contribuabili.
„Nu au venit normele, nu stim cand vor aparea, iar pana atunci nu putem sa oferim nicio informatie legata de taxele si impozitele pe 2016. Pentru calcule orietative putem lua grila de anul acesta si sa expunem o limita inferioara si una superioara, in functie de normele Codului Fiscal, dar mai mult complicam contribuabilul cu informatii care il pot induce in eroare”, au explicat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Directiei de Taxe si Impozite Sector 1.
Normele metodologice nu au aparut inca, dar noua grila de impozitare trebuie sa fie functionala din prima zi a lui 2016
In timp ce nimeni nu poate garanta momentul in care normele metodologice pot aparea, ele ar trebui sa fie functionale inca din prima zi a anului viitor (Detalii aici). Cu toate acestea, oficialii statului indeamna la rabdare, asigurand platitorii ca este inca prea devreme pentru a achita darile.
„Este timp pana la sfarsitul luii martie a anului viitor pentru plati anticipate. Cei care platesc pana atunci primesc o bonificatie de 10%, nu este nicio graba, vom vorbi din 2016 despre 2016. Cei care nu pot sa vina fizic la ghiseu sa isi plateasca darile, cei care pleaca din tara, pot sa faca aceste plati online, cu conditia sa depuna o cerere scrisa la oricare dintre sediile directiei de taxe si impozite”, au explicat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Directiei de Taxe si Impozite Sector 5.
Consiliile locale si primariile au voie sa depaseasca cu pana la 50% limita maxima admisa pentru impozitare
In anul 2016, consiliilor locale si primariilor li se permite prin lege sa depaseasca cu pana la 50% limita maxima admisa de lege pentru impozitare,  ajungandu-se astfel la valori si de 20 de ori mai mari decat in prezent. In Bucuresti se pastreaza cele mai mici impozite pentru cladirile rezidentiale (Detalii aici), dar se asteapta o crestere de 250% pentru cladirile nerezidentiale, respectiv cele care gazduiesc persoane juridice sau PFA (Detalii aici). Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta (Detalii aici), au obligatia sa depuna declaratii pana la data de 31 martie 2016 inclusiv.
„Multiple operatiuni legate de taxare si impozitare se pot face pe internet, contribuabilii sunt rugati sa se intereseze de aceasta optiune care ar putea sa scuteasca timp si energie”, au explicat pentru IMOPEDIA.ro oficialii directiei Taxe si Impozite Sectorul 2.
Impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv. O alta schimbare consta in faptul ca, din 2016, taxele si impozitele vor fi indexate anual, pana la data de 30 aprilie, nu o data la trei ani, potrivit regulii din prezent. Atunci cand stabilesc taxele si impozitele aplicabile, consiliile locale trebuie sa ia in calcul rata inflatiei, iar sumele indexate vor fi aprobate printr-o hotarare a consiliul local sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in cazul Capitalei. Anumite categorii de contribuabili beneficiaza de tratament preferential, scutiri sau derogari de la plata (Detalii aici).

Source: Imopedia/Media

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists