Hotelul InterContinental din Bucuresti a decis sa isi trimita 165 de angajati in somaj tehnic, pana la jumatatea lunii aprilie, lovit fiind de impactul negativ al epidemiei de coronavirus asupra turismului.
In mod normal, din totalul celor 1.500 de hoteluri din tara, 600 sunt deschise sezonier si 900 functioneaza permanent. Dintre cele deschise permanent, insa, 10% au fost deja inchise, din cauza scaderii drastice a numarului de clienti si a evenimentelor anulate, pe fondul epidemiei de coronavirus.
Potrivit estimarilor FIHR, alte circa 40% din numarul total de hoteluri active urmeaza sa fie inchise in perioada imediat urmatoare, reprezentand inca 360 de unitati.
„Gradul de ocupare a hotelurilor la nivel national a scazut in prima saptamana din martie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 64% la 22%”, a declarat Calin Ile, presedintele FIHR.
Potrivit operatorilor din turism, circa 50% din personalul hotelier va ajunge sa fie concediat.
„Tinand cont ca, in prezent, circa 140.000 angajati lucreaza in domeniul hotelier, estimam ca un numar de 70.000 de persoane vor fi disponibilizate in cursul lunilor martie – aprilie”, a mai spus Calin Ile.
Impartite pe forme de disponibilizare, in conditiile unui sprijin de stat pentru acest domeniu, estimarile sunt ca 50% din angajati vor alege varianta somajului tehnic (avand speranta ca, dupa o perioada de timp, de exemplu trei luni, activitatea va reveni, chiar daca intr-un ritm scazut), 25% ar alege varianta unei combinatii intre munca si somaj, iar 25% vor alege varianta concedierilor colective.
In prima faza, toate unitatile hoteliere au decis sa mearga pe varianta negocierilor cu salariatii, pentru a folosi optiunile de efectuare a concediului de odihna, a solicita lucrul de acasa pentru a ramane cu copilul, concedii fara plata, cu aceasta optiune urmand sa se depaseasca luna martie. A doua optiune a companiilor din industria hoteliera este reprezentata de somajul tehnic, dar toate asteapta sa vada daca va exista un sprijin de la autoritati, pentru ca, in conditiile in care sarcina de plata a 75% din salariu cade pe umerii companiei, aceasta se afla in imposibilitatea de plata, in conditiile lipsei de venituri. A treia optiune pe care unii hotelieri o iau in calcul, din ce in ce mai serios este insa sa deschida procesul de concediere colectiva, dar faptul ca acest proces dureaza in jur de 45 de zile, timp in care costurile cad tot in sarcina companiei, ii impiedica sa o aleaga cu prioritate.
O alta propunere a companiilor din turism (dar inca nevalidata de legislatia romaneasca) ar fi o partajare a muncii, astfel incat salariatul sa lucreze partial la companie, pentru care aceasta sa ii plateasca salariul net, fara taxe, iar statul sa ii achite diferenta pana la incidenta a 75% din salariul net avut anterior.
Source: Profit