Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege care permite scoaterea definitiva si folosirea suprafetelor din zona ariilor protejate pentru proiecte de utilitati publice

Desi Ministerul Mediului a avertizat ca Romania risca o noua procedura de infringement din partea Comisiei Europene, CE, Camera Deputatilor, ca for decizional al Parlamentului, a adoptat proiectul de lege care permite scoaterea definitiva si folosirea suprafetelor din zona ariilor protejate pentru proiecte de utilitati publice.

Deputatii au introdus doar obligativitatea „respectarii legislatiei europene” si evaluarii impactului asupra mediului in cazul sit-urilor Natura 2000.

Polonia a fost data deja in judecata de CE pentru ca a dispus taieri intr-una din ultimele paduri virgine din Europa, respectiv padurea Bialowieza.

La sfarsitul lunii februarie, senatorii au adoptat un proiect de lege initiat de PSD, prin care este permisa scoaterea definitiva si ocuparea temporara, pentru lucrari de utilitati publice, a terenurilor cuprinse in zone de protectie si conservare a ariilor naturale, in rezervatii naturale, precum si in suprafete incluse in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.

Ministerul Mediului a avertizat ca adoptarea de catre Parlament a unei astfel de legi ar duce la incalcarea a doua directive europene, privind habitatele si pasarile, care au fost transpuse si in legislatia nationala. Ministerul arata ca in zonele cu protectie stricta este interzisa desfasurarea oricaror activitati umane, cu exceptia activitatilor de cercetare, educatie ecologica sau activitati de ecoturism, in anumite limite. De asemenea, in zonele de protectie integrala sunt interzise orice forme de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, inclusiv activitatile de constructii sau investitii, cu exceptia celor destinate administrarii ariei naturale protejate si activitatilor de cercetare stiintifica ori a celor destinate asigurarii sigurantei nationale sau prevenirii unor calamitati naturale.

Potrivit Ministerului Mediului, in prezent exista echipamente si tehnologii, omologate inclusiv in Romania, care permit constructia, extinderea, reabilitarea, modernizarea sistemelor de utilitati publice, in cazul traversarii unor zone sensibile din punct de vedere al mediului sau arheologic, prin interventii nedistructive, cu impact nesemnificativ asupra acestora, precum subtraversari sau metode de reabilitare interioara a conductelor. Prin urmare, Ministerul considera ca nu este necesara modificarea legislatiei actuale privind protectia ariilor naturale, cu scopul unor lucrari de utilitati publice. In acest context, ministerul de resort avertizeaza ca Romania risca declansarea de catre Comisia Europeana a unei proceduri de infringement in domeniu si solicita Parlamentului modificarea sau chiar respingerea proiectului de lege.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atentionarea unui stat membru UE de catre Comisia Europeana pentru incalcarea unei obligatii si, ulterior, daca partile nu se inteleg, actionarea statului respectiv in judecata la Curtea Europeana de Justitie, unde tara in cauza este amendata, de obicei, cu o suma substantiala.
Source: Profit